Kultura
0

Sutra nastup muzičara iz Austrije

FENA
U okviru muzičkih programa Festivala "Sarajevska zima" 22. februara bit će upriličen koncert austrijskog „Haydn-Trio-Eisenstadt“.

Koncert će biti održan u „Bošnjačkom institutu“ u 20.00 sati.

"Haydn-Trio-Eisenstadt" koji čine Harald Kosik (klavir), Verena Stourzh (violina) i Hannes Gradwohl (violončelo) osnovan je 1992. godine i spada u vodeće kamerne muzičke ansamble u Austriji.

Svoje studije kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Beču kod profesora Georga Eberta i Avedis Kouyoumdjian trio je upotpunio učešćem na majstorskim kursevima poznatog Tria di Trieste. 1994. godine renomirana Accademia Chigiana u Sijeni proglasila je "Haydn-Trio-Eisenstadt" najboljim klavirskim triom, i uz počasnu diplomu uručila muzičarima i stipendiju za „najbolji inozemni prilog“ cijeloga festivala.

Pored redovne koncertne djelatnosti u Austriji "Haydn Trio Eisenstadt" održao je i niz koncerata u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Mađarskoj, Izraelu, Turskoj i Švicarskoj. Trio je također gostovao na Haydn-Biennalu u Vlaanderenu u Belgiji, na festivalu Vendsyssel u Danskoj i festivalu Haydn u Japanu kao i u čuvenom Puškinovom muzeju u Moskvi.

„Raduje me što će se "Haydn Trio Eisenstadt" u okviru Festivala Sarajevska zima predstaviti bosanskohercegovačkoj publici“, izjavio je austrijski ambasador dr. Werner Almhofer i dodao: „Haydn-Trio-Eisenstadt ima u svom repertoaru i klasičnu i suvremenu muziku, i drago mi je što su se odlučili na sarajevskom koncertu pokazati svoju umiješnost u oba muzička pravca".