Kultura
0

Sutra književni omaž književnici Marseli Šunjić-Cerić

FENA
Književni omaž posvećen prerano preminuloj književnici Marseli Šunjić-Cerić održat će se sutra u 19 sati u prostorijama Međunarodne knjižare "Šahinpašić".

Književno veče će voditi književnici Hadžem Hajdarević i Mirsad Bećirbašić, saopćeno je iz TKD "Šahinpašić".

Književnica Marsela Šunjić koja je rođena u Mostaru 1963., a umrla u Njemačkoj 2009. pripadala je bh. spisateljicama koje u svijet književnosti nisu ušle preko interesnih lobija, nego sa svoja dva romana "Laku noć, grade" iz 1993., i "Puno pozdrava s Mjeseca" iz 2007.

Njezin literarni put bio je prvenstveno vezan za rodni Mostar i dramu koju su ovaj grad i njegovi stanovnici doživjeli od 1992. do danas.

Pišući o romanu "Laku noć, grade", koji se tiče užasa (i pamćenja) ratnih pustošenja 1992., 1993. godine, i kasnije, Predrag Matvejević, također Mostarac, istaknuo je da "nigdje nema na okupu toliko vjerodostojnih podataka o onome što se zbilo u gradu na Neretvi kao u ovoj knjizi".

Romanom "Puno pozdrava s Mjeseca" samo je nastavljeno poetiziranje mostarskih i bh. ratnih drama od obala Neretve i ritmizirana sjećanja glavne junakinje romana i drugih protagonista u njemu pa do New Yorka i drugih dalekih krajeva i svjetova gdje su se bili sklonili Mostarci, Bosanci i Hercegovci.

"Puno pozdrava s Mjeseca" je roman o bh. ženi, o ličnim i porodičnim naravima u uvjetima izbjeglištva i nepredvidivih socijalnih otuđenja.

"Marsela Šunjić je rano otišla s ovoga svijeta, a pripadala je svim bosanskim i nebeskim dobrima, vjerama, vrijednostima i nadama u sretniju budućnost", kaže se u saopćenju.