Susret velikih jubileja u Domu mladih

S
Sarajevo-x.com
8.12.2009. u 12:03
0
3
Susret velikih jubileja u Domu mladih
0
Susret velikih jubileja u Domu mladih
U 2009. godini susreli su se datumi kojima su obilježene godišnjice velikih događaja važnih za razvoj Sarajeva, BiH i šireg regionalnog prostora. U povodu obilježavanja decenije Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu, zainteresovanim građanima bit će pružena prilika da se podsjete na neke od ovih važnih događaja koji su nam darovali dugovječne osjećaje ponosa i dostojanstva.
Pod naslovom "Susret velikih jubileja", u amfiteatru Doma mladih Centra Skenderija, u subotu 19. decembra, bit će prikazani video dokumenti o izgradnji Centra Skenderija, o programu Svečanog otvaranju XIV zimskih olimpijskih igara i o izložbi Kolekcije Ars Aevi postavljenoj u ljetnim mjesecima 1999. godine u olimpijskim dvoranama Centra Skenderija.

U želji da svim znatiželjnim prijateljima umjetnosti pruži jasnu informaciju o umjetničkim dometima izložbi koje je Ars Aevi u ovoj, 2009. godini organizirao u izložbenim prostorima Venecije, u programu šestomjesečnog trajanja 53. venecijanskog bijenala, u planirane projekcije bit će uključeni i video zapisi o izložbi arhitektonskih projekata muzeja Ars Aevi Renza Piana i o umjetničkoj instalaciji "Sailing to Post History" Brace Dimitrijevića.

Projekcije video dokumenata Susret velikih jubileja, u ukupnom trajanju od trideset minuta uključene su u kružni tok kontinuiranog dvanaestosatnog projiciranja, od podne do ponoći.

Video dokumenti o izgradnji Centra Skenderija bit će predstavljeni u saradnji sa TVSA kroz petominutnu projekciju tematske emisije Tarih, autorice Selme Tahirović, realizirane u produkciji Redakcije dokumentarnog i savremenog programa.

Video dokumenti o programu Svečanog otvaranja XIV ZOI, u trajanju od deset minuta, preuzeti su iz dokumentarnog filma o XIV ZOI, autora Nedima Đuherića, realiziranog u saradnji Olimpijskog komiteta XIV ZOI i BHT1.

Desetominutni video zapis o izložbi Kolekcije Ars Aevi u dvoranama Centra Skenderija 1999. i o izložbama Ars Aevi u Veneciji 2009. ostvareni su u produkciji Ars Aevi.

Zaključni petominutni video usmjeren ka simbolu i porukama Manifesta Sarajevo djelo je Envera Hadžiomerspahića, prvog direktora Doma mladih 1969. godine, direktora programa Svečanog otvaranja XIV ZOI 1984, organizatora izložbe Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu 1999. godine i generalnog direktora Projekta Ars Aevi, koji je u saradnji sa gradom Venecijom stvorio uslove za predstavljanja umjetnosti Bosne i Hercegovine u programima Venecijanskih bijenala 2003. i 2009. godine.

U subotu, 19. decembra, uz projekcije video dokumenata Susret velikih jubileja, Dom mladih Centra Skenderija će biti domaćin za još dva istovremena događanja. Od 12 sati do 24 sata, u prostorima Art Depoa Ars Aevi, izložba Kolekcije Ars Aevi će biti prvi put zvanično otvorena za sve zainteresirane posjetitelje, a od 20 sati, u dvorani Doma mladih počinje plesno veče Funky Soul Rock'n'Roll posvećeno muzici dobrog raspoloženja iz vremena šezdesetih i sedamdesetih. U ambijentu predstojećih događaja ugrađene su forme promocije Poruka i Simbola Manifesta Sarajevo sa kojima autor, Enver Hadžiomerspahić obilježava četrdeset godina svoga stvaralačkog djelovanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: