Obilježavanje 15 godina rada
0

Susret mladih pijanista u Istočnom Sarajevu

SRNA
Muzička manifestacija pod nazivom "Drugi susret mladih pijanista jugoistočne Evrope", koja će se od sutra do 11. decembra održati na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, okupiće eminentne klavirske umjetnike i brojne učenike i studente mizičkih škola i muzičkih akademija iz regiona.

"To je, ustvari, seminar iz oblasti klavirske pedagogije, na kojem će učestvovati eminentni klavirski umjetnici iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH. Oni će držati otvorene časove za sve polaznike seminara, kako studente i učenike muzičkih škola i akademija, tako i za klavirske pedagoge", kaže Valentina Cvijetić, prodekan za umjetnički i naučno istraživački rad.

U toku seminara, koji će se održavati u koncertnoj sali Muzičke akademije, planirano je i predavanje iz oblasti klavirske pedagogije, te koncert studenata Muzičke akademije klavirskog smjera koji će se održati u četvrtak, 10. decembra.

Susret mladih pijanista održava se kao jedna u nizu manifestacija koje su tokom godine organizovane u sklopu obilježavanja 15. godina postojanja i rada Muzičke akademije. Cvijetićeva je kazala da će kruna obilježavanja jubilarne godine postojanja akademije biti koncert studenata Muzičke akademije koji će se održati u srijedu, 16. decembra, u Domu vojske u Sarajevu.

 Ovogodišnji susret mladih pijanista organizovan je pod pokroviteljstvom  Ministarstva prosvjete i kulture RS. U organizaciji cijele manifestacije učestvovao je, kao partner, " Forum teatar " iz Istočnog Sarajeva.