"Pieta" pobjednik Venecije
1

Surovi i dramatični film iz Južne Koreje osvojio Zlatnog lava

Klix.ba
Kim Ki-duk (Foto: AFP)
Kim Ki-duk (Foto: AFP)
Južnokorejski reditelj Kim Ki-duk dobitnik je Zlatnog lava, glavne nagrade prestižnog Venezia Film Festivala čije je 69. izdanje večeras zatvoreno svečanom dodjelom nagrada.

Kim Ki-duk nagrađen je za svoj film "Pieta", koji je od prvog prikazivanja osvojio i publiku i kritiku. Ki-dukov film je surov i dramatičan, a priča priču o majci i sinu, osvetnici i krvavom ubici, koji pokušavaju naći iskupljenje.

Zanimljivo je da Ki-duk nema filmskog obrazovanja. Svojevremno je radio teške fizičke poslove, a čak se i oprobao kao ulični slikar. No, nemogućnost školovanja nije mu bila prepreka da stekne status jednog od najznačajnijih reditelja Južne Koreje.

Drugu nagradu Festivala, Srebreni lav, odnio je film "The Master" Paula Thomasa Andersona. Iako je reditelj to demantirao "The Master" je etiketiran kao film baziran na životnoj priči Rona Hubbarda, osnivača kontroverzne scijentologije.

Glavni glumci iz "The Mastera" Philip Seymour Hoffman i Joaquin Phoenix proglašeni su najboljim glumcima 69. Bijenala, dok je nagrada za najbolju glumicu otišla u ruke izraelske glumice Hadas Yaron.

Specijalna nagrada žirija pripala je Austrijancu Ulrichu Seidleu za film "Paradise: Faith".