U Centru za kulturu
170

Sunce nad Drinom: Goraždani čuvaju sjećanje na najpoznatijeg bh. pripovjedača Isaka Samokovliju

E. A.
Goraždanski Centar za kulturu tradicionalno je organizovao Dane Isaka Samokovlije simbolično nazvane "Sunce nad Drinom" u čast poznatom bh. pripovjedaču koji je rođen u Goraždu.

Samokovlija je u Goraždu radio kao ljekar, a preminuo je 15. januara 1955. godine i sahranjen na Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Rođen je 3. septembra 1889. godine u Goraždu koje je tada bilo dio Austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj po kojem su dobili prezime Samokovlija.

Školovao se u Sarajevu gdje je završio gimnaziju, a u Beču medicinski fakultet. Između dva rata radio je kao ljekar u rodnom gradu, potom u Fojnici, a od 1925. u Sarajevu. Svoju prvu pripovijetku "Rafina avlija" objavio je 1927. godine u listu "Jevrejski život", gdje je bio jedan od urednika, a prvu knjigu pripovjetki "Od proljeća do proljeća" 1929. u Sarajevu. Jedan je od osnivača Udruženja književnika BiH 1945.

Samokovlija je ostavio bogat književni okus, počev od zbirki pripovjedaka "Nosač Samuel", "Sunce nad Drinom", "Tragom života", "Đerdan", a prevedene su i na strane jezike. Napisao je i četiri pozorišna komada "Hanka", "Plava Jevrejka", "On je lud" i "Fuzija", kao i druga književna djela, od kojih su neka prenesena i na filmsko platno.

Goraždani čuvaju sjećanje na istaknutog književnika, a rezultat toga je i 19-ta tradicionalna manifestacija "Sunce nad Drinom" Goražde- Sarajevo-Fojnica koja obiluje nizom kulturnih sadržaja koji će biti nastavljeni i u Sarajevu, te Fojnici, odnosno gradovima gdje je živio i pisao pripovijetke.

"Vrlo važno je za grad Goražde da sačuva uspomenu na jednog izuzetnog pisca, pored toga i ljekara koji je ovdje radio, koji je, možemo reći, bio jedan od najboljih pisaca pripovijetki u BIH i tu je negdje blizu Andrića kad mjerimo njegovu stvarnu vrijednost. Čuvajući uspomenu na Samokovliju čuvamo uspomenu na književnost BIH i na one ljude koji su ovdje iznikli i koje je Drina "odljuljala" da su ti ljudi dali izvanredan doprinos i za razvoj književnosti kao što je uradio Isak Samokovlija", kaže Eli Tuaber, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BIH.

Tauber dodaje da će ove godine i zvanično krenuti sa projektom nagrade Isak Samokovlija za najbolju knjigu pripovijetki u BIH.