Kultura
15

"Sunčani vrtuljak" u Mostaru: Predstava za bebe od 6 do 36 mjeseci

Klix.ba
U subotu, 16. maja 2015. u 17 sati u Mostarskom teatru mladih (MTM) bit će izvedena predstava za bebe "Sunčani vrtuljak".

U pitanju je predstava namijenjena najmlađem uzrastu, bebama od 6 do 36 mjeseci, a najmlađoj publici metamorfozama prirode i dječijeg života kroz zgode lutaka Mede i Mišice priča o četiri godišnja doba.

Predstavu je režirao Zalan Greguss iz Subotice, a igraju mlada akademska glumica Angela Bulum iz Dubrovnika i glumac Pozorišta lutaka Igor Vidačković, široj javnosti poznatiji iz nagrađivane predstave ''CHIC LIT'', Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Forma ovakvog teatra je poprilično nova na području Bosne i Hercegovine, ali okuplja sve veći broj poklonika, odnosno roditelja koji se odlučuju svoju djecu upoznati sa čarolijama teatra, te ih na taj način usmjeravati ka kulturi i navikama praćenju pozorišta.

''Kao teatar posvećen umjetničkom i edukativnom radu s mladom publikom, ovim proširujemo svoj rad s publikom na najmlađi uzrast, koji do sada nije bio ciljani objekt umjetničkog stvaralaštva, jer predstave za stariju djecu za najmlađe su preduge i još uvijek nerazumljive. Tako djeca u najranijem dobu stiču pozitivne doživljaje koje vežu za teatar i umjetnost, pa se možemo nadati da će i kasnije lako zavoljeti redovne posjete predstavama. S druge strane, forma posebne estetike i posebne komunikacije prilagođene percepciji najnižeg uzrasta za nas je novo, fasicnantno i umjetnički uzbudljivo iskustvo. I glumci, i svi ostali iz MTMa bili smo fascinirani činjenicom da mala djeca od godinu, dvije, ali i bebe od svega nekoliko mjeseci pažljivo prate predstavu i uživaju u njoj sa svojim roditeljima punih dvadeset minuta. Potrudit ćemo se da što više malih Mostaraca i Mostarki dobije priliku da doživi ovo divno iskustvo, a budući da je predstava mobilna, planiramo s njom mnogo putovati po cijeloj zemlji i regionu'', kaže Tanja Miletić Oručević, diorektorica MTM-a.

Za predstavu "Sunčani vrtuljak" zakazana su još dva termina - 23. i 30. maj 2015. u 17h. Rezervacije ulaznica možete izvršiti na broj telefona 036 551 124 (radnim danom od 10 do 15), na e-mail [email protected] ili u Facebook inbox Javne ustanove Mostarskog teatra mladih. Predstava traje 20 minuta, broj mjesta je ograničen, a cijena ulaznice je 5 KM.