Besplatan ulaz
0

Sunčana strana FBiH 2019: Turističko-kulturni programski sadržaji u šest bh. gradova

E. Lj.
Snježana Delić, Edita Đapo i Mirsad Purivatra
Snježana Delić, Edita Đapo i Mirsad Purivatra
Sunčana strana Federacije BiH 2019 je turističko-kulturni projekt kojeg u predstojećem periodu, od oktobra do kraja godine, zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara.

Tako će različiti turističko-kulturni programski sadržaji biti održavani u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt se realizira uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sporazum o saradnji danas su potpisali federalana ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, direktor Obala Art Centra Mirsad Purivatra i direktorica PRimere Snježana Delić.

"Kroz projekt Sunčana strana Federacije BiH 2019., po uzoru na velike svjetske metropole koje dodatnim sadržajem obogaćuju i produžuju turističku sezonu, na različitim lokacijama u nekoliko gradova i općina Federacije BiH bit će impletemetirani zanimljivi i atraktivni filmski, kulturno-turistički i zabavni sadržaji, zbog čega je prepoznat kao projekt od posebnog značaja za Federaciju BiH, te ga Ministarstvo podržava već drugu godinu”, kazala je ministrica Đapo.

Tako će u Mostaru, na platou ispod Starog mosta, biti prikazani najzanimljiviji trenutci sa posljednjeg, 25. Sarajevo Film Festivala te najavni video za 26. Sarajevo Film Festival. U Mostaru, Konjicu i Goraždu održavat će se projekcije filmova koji su izazvali najveće zanimanje festivalske publike, čime će turisti i stanovništvo spomenutih gradova moći osjetiti dio festivalske atmosfere. Poseban filmski program bit će realiziran u Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju Ars Aevi i Zemaljskom muzeju BiH.

Osim filmskih projekcija i prikazivanja najboljih i najnovijih filmova, bit će prikazan i poseban videokolaž iz bogate prošlosti predhodnih izdanja i festivalskih gostiju koji su posjetili Sarajevo Film Festival i Sarajevo u proteklom vremenskom periodu. U Sarajevu i Mostaru planiran je nastup akademskih izvođača sevdaha - pjevača i svirača saza i klasične muzike, na različitim kulturno –istorijskim lokacijama. U Sarajevu će u okviru performansa #SarajevoReborn, ulicama grada proći neke od najvažnijih istorijskih ličnosti iz turskog i austrougarskog perioda BiH, dok će ulicama Mostara šetati Aleksa Šantić i Emina, uz istorijsku priču, kao i glumački igrokaz o Aleksi i Emini.

U Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju realizirat će se niz atraktivnih programa. Jedan od njih je Jump experience za što hrabrost imaju samo rijetki - putem VR naočala turisti će moći u potpunosti „skočiti“ i doživjeti skok u Neretvu sa Starog mosta. Aplikacija će biti snimljena i razvijena na način da gledatelj/turist kada stavi VR, prvo ima mogućnost prošetati kaldrmom do Starog mosta, razgledati okolne građevine, a nakon toga popeti se na Stari most i skočiti u rijeku – zahvaljujući profesionalnom skakaču, doživjeti skok i rijeku Neretvu, izranjanje, a na kraju i uživati u pogledu na Stari most. Turisti i građani će moći uživati i u Flash mobu – plesnom performansu kroz grad – i to na mjestima gdje i kad se najmanje nadate, članovi kulturno-umjetničkih društava predstavit će bogatstvo plesa i pjesme sa područja Hercegovine, slikat će se porterti, fotografirati uz prepoznatljive motive Mostara…

Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.