Osam godina postojanja
100

Studio Teatar izdavanjem metodologije olakšao mladima apliciranje i realizaciju projekata

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Studio Teatar iz Zenice večeras je promovisao svoje prvo izdanje Metodologije rada s mladima na projektima iz oblasti teatra koji će pomoći mladima da kreiraju sadržaj i apliciraju ka organizacijama kako bi realizovali svoje projekte.

Dugogodišnji rad s mladima i s međunarodnim institucijama doveo je do toga da su Mirza Begović i Nusmir Muharemović kao predstavnici Studio Teatra kreirali Metodologiju rada s mladima na projektima iz oblasti teatra, a večerašnja promocija ujedno je bila prilika da se obilježi osam godina postojanja Studio Teatra.

Mirza Begović, jedan od autora ove knjige, je kazao da je ova knjiga najljepši poklon za osam godina rada Studio Teatra te da je ona odgovor na mnoga pitanja koja su dobivali u protekle dvije-godine dok su realizirali neke od najvećih projekata u bh. kulturi.

"Često smo dolazili u situacije gdje su nas pitali različite informacije o realizaciji naših projekata i onda smo osam godina iskustva prenijeli u priručnik, dokument, knjigu koja će pomoći svima, da prije svega nauče kako aplicirati, napisati dopis, identificirati se, pa i realizovati neki projekt. U svemu tome posebnu pažnju smo posvetili teatarskim skupinama da produciraju svoju predstavu od ideje do realizacije", kazao je Begović te dodao da je metodologija iz oblasti teatra ustvari metodologija rada na omladinskim projektima iz bilo koje oblasti.

Istakao je da je ovo prvi izdavački projekt Studio Teatra te da su ponosni što će mnogima olakšati one probleme s kojima su se oni susretali tokom osmogodišnjeg rada.

Direktor Studio Teatra Nusmir Muharemović je kazao da je ovo projekt u kojeg su utakli svoja iskustva i sve momente kada su razmišljali šta i kako nešto da urade.

"Ušli smo u ovo srčano, čisto, i u saradnji s IOM-om i BHRI, došli smo na ideju da sve uobličimo u metodologiju koja će biti korisna i nama i njima i svim organizacijama", izjavio je Muharemović te dodao da je posebnu gušt ovoj metodologiji dao direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović koji od 1995. godine radi s mladima te da je njegov udio u ovom projektu od velikog značaja.

Koordinator IOM-a Samir Purić je u obraćanju prisutnima kazao da su saradnju sa Studio Teatrom uspostavili proje nekoliko godina te da su sretni što su na ovaj način, ovom metodologijom, krunisali sve godine uspješnog rada te da će ona koristiti mnogima.

Na večerašnjem događaju posebne zahvale su upućene članici Studio Teatra Feridi Abdagić te svim onim mladim ljudima koji su bili dio projekata i svojim angažmanom bili dio jedne pozitivne priče.

Prisutne je u zabavnom programu nakon prezentacije zvucima na gitari i vokalom zabavio i bh. muzičar Haris Abdagić.

Metodologija u elektronskom obliku je dostupna na ovom linku.