"Kad bi ovo bila predstava"
278

Studentima glume tramvaj poslužio kao pozorišna scena

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tramvaj parkiran na stajalištu na Skenderiji poslužio je studentima treće godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu kao pozorišna scena za izvedbu komada "Kad bi ovo bila predstava", reditelja Aleša Kurta.

Na dan kada Sarajevo obilježava 20. godišnjicu opsade i Dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu studenti glume odlučili su uraditi nešto posebno i svom gradu pokloniti predstavu smještenu u krajnje nesvakidašnji prostor - gradski tramvaj.

"Tramvaj je obilježje ovog grada. Osim toga, omogućava nama glumcima direktnu interakciju s publikom", kaže glumac Amar Čustović za Klix.ba.

Komad studenata glume se bazira na dijelu teksta iz originalne predstave Almira Imširevića '"Kad bi ovo bila predstava", koja je odigrana 1998. godine u Pozorištu mladih u Sarajevu.

''Ideja je da mi kao građani koji imaju najmanje veze s ratom, ispričamo priču naše generacije, kao naš doživljaj svega što se dešavalo'', pojašnjava Čustović.

Predstava govori o mladiću koji tokom vožnje u tramvaju biva pogođen hicem iz snajpera, a svi putnici imaju svoju viziju tog događaja, koju mladi glumci vješto prenose publici.

U predstavi igraju studenti treće godine ASU: Davor Golubović, Davor Sabo, Sanjin Arnautović, Alisa Čajić, Mia Čotić, Elma Juković, Amar Čustović i Bakir Silajdžić.