Mlade nade
65

Studenti sarajevske Akademije scenskih umjetnosti su promjena koju žele vidjeti u svijetu

Piše: E. Lj.
Tarik Džinić, Faris Pinjo, Ines Radić i Zlatko Sofović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Tarik Džinić, Faris Pinjo, Ines Radić i Zlatko Sofović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu iznjedrila je sjajne generacije reditelja, glumaca, producenta, scenarista i dramaturga, a ako je suditi prema filmovima i pozorišnim predstavama koje su studenti predstavili na Marketu studentskih projekata nesumnjivo je da će tako biti i u budućnosti.

Mladim ljudima nije lako pronaći posao u struci, no s obzirom na to je novca za kulturu sve manje čini se da polaznici umjetničkih akademija imaju naročito težak put. Svjesni toga, a vjerujući da se znanje, upornost i mukotrpan rad uvijek isplate, studenti Akademije scenskih umjetnosti pokrenuli su Market studentskih projekata putem kojeg pokušavaju pronaći svoj prostor.

Ines Radić, jedna od organizatorica marketa rekla nam je da je 17 studenata predstavilo svoje radove na Marketu studentskih projekata.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Filmovi "Čuvar vremena" producentice Nisrin Kršlak i "Čipka" producentice Adise Smajić su završeni projekti koji su predstavljeni na prethodno održanom marketu, dok je preostalih 15 projekata u fazi razvoja.

"Market rade studenti treće godine Odsjeka za produkciju i sličan je CineLink koprodukcijskom marketu Sarajevo Film Festivala. To je pravac kojem težimo", kaže Zlatko Sofović, jedan od organizatora marketa.

Studenti organizuju market svake dvije godine nadajući se da će profesionalci koji bi mogli stati iza njihovog projekta prepoznati njihov kvalitet i energiju. Do sada je realizovano 60 posto predstavljenih projekata i to je, kažu nam, veliki pomak jer njihove predstave i filmovi trebaju produkcijsku i finansijsku podršku.

Faris Pinjo, Tarik Džinić, i Zlatko Sofović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faris Pinjo, Tarik Džinić, i Zlatko Sofović (Foto: I. Š./Klix.ba)

Među studentima koji su predstavili svoje projekte je i Tarik Džinić, talentovani mladi glumac kojeg je bh. javnost upoznala kroz ulogu mladog Izeta Fazlinovića u seriji "Konak kod Hilmije". Na Marketu studentskih projekata Džinić je predstavio duodramu "Mali bračni zločin" na kojoj je radio s kolegicom Lidijom Lejlom Kordić.

"To je Lejlina i moja diplomska predstava i ovo je način da pronađemo profesionalnu scenu nekog bh. pozorišta na kojoj ćemo je izvoditi. Neke studentske predstave su veoma uspješne i imaju svoju publiku u bh. pozorištima što pokazuje da studenti rade kvalitetne stvari koje mogu trajati i opstati na sceni profesionalnog pozorišta", kaže Džinić.

Svjestan je da je pred njim težak put, no znanja, vještine, energije, strasti, volje i želje mu ne fali. Ni njemu, ni njegovim kolegama.

Faris Pinjo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faris Pinjo (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Ovaj market je odlična stvar, jer na Akademiji scenskih umjetnosti ima mnogo vježbi, predstava i filmova koje se prikažu/odigraju jednom ili nekoliko puta, ali ne zažive. Ovo je izvrsna prilika da ih pogledaju producenti ili direktori pozorišta i daju im život", kaže Faris Pinjo, student četvrte godine odsjeka za glumu.

Bio je asistent režije Augustinu Kopriću tokom rada na studentskoj predstavi "Sumnjivo lice" u kojoj je ostvario i ulogu, a koja je u februaru ove godine premijerno izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Svoje radove na Marketu studentskih projekata predstavili su Nisrin Kršlak, Adisa Smajić, Sara Ristić, Emina Kovačević, Gabrijel Lazić, Benjamin Konjicija, Emina Šehić, Iva Šimić, Adi Selimović, Luk Vlaho, Tarik Džinić, Emina Kovačević, Dženan Esko, Augustin Koprić i Gabrijel Lazić.