Kultura
133

Studenti na radionici eksperimentalne arheologije izrađuju replike prahistorijskih nalaza

FENA
(Foto: FENA)
Radionica eksperimentalne arheologije: Izrada i ukrašavanje metalnih predmeta, koja je inicirana idejom studenata arheologije Vedrane Crnković i Saše Buljevića, realizira se od 16. maja do 12. juna uz učešće 16 studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Mentor radionice je umjetnik Omar Krasnić koji obučava studente u izradi replika prahistorijskih arheoloških nalaza.

Kako je za Fenu izjavio voditelj instituta za arheologiju doc. dr. Adnan Kaljanac, radionicu je organiziralo Arheološko udruženje Panteon, uz pokroviteljstvo Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta. Jedan od ciljeva podrške inicijative studenata Katedre za arheologiju je i promoviranje mladih znanstvenika, arheologa, kao i udruženja AU Panteon.

"Institut za arheologiju i uprava Filozofskog fakulteta, uz podršku uprave Filozofskog fakulteta s dekanom prof. dr. Salihom Fočom na čelu, prodekanesom prof. dr. Ksenijom Kondali i prodekanom prof. dr. Nijazom Ibruljem, izdvojili su neophodna sredstva za organiziranje ove radionice uviđajući nužnost iskazivanja težnji i ambicija mladih studenata i znanstvenika ka modernizaciji i razvoju bosanskohercegovačke arheologije", kaže dr. Kaljanac.

Po uspješnom završetku radionice Institut za arheologiju i Filozofski fakultet će polaznicima radionice dodijeliti certifikate o učešću, a oni će po završetku cjelokupnog procesa biti u prilici prezentirati svoje zaključke o metalurgiji prahistorijskog perioda, kao i same produkte svoga rada, u okviru predviđene izložbe koja će javnosti biti predočena u prostorijama Filozofskog fakulteta u Sarajevu.