Produkt dizajn
244

Studenti Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo izlažu svoje radove na sajmu u Kelnu

Klix.ba
Radovi studenata Odsjeka za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo prošli su visoku selekciju Pure Talents platforme za predstavljanje mladih dizajnera, univerziteta i škola za dizajn na Međunarodnom sajmu namještaja i enterijera Imm Cologne 2018 u Kelnu.

Platforma Pure Talents je nekomercijalni dio međunarodnog sajma IMM Cologne, koja predstavlja mlade internacionalne dizajnere, škole, akademije i fakultete za dizajn, postavljajudi ih u isti prostor sa vrhunskim protagonistima svjetske dizajn scene, najpoznatijim internacionalnim proizvođačima i dizajnerima. Ova izložba je zbog kreativnosti, inovativnosti i kvaliteta u žarištu pažnje međunarodne stručne kritike, medija i publike.

Pure Talents platforma predstavlja univerzitete kao ključni dio trougla obrazovanje-istraživanje-inovacija. Zbog toga je ova izložba u potpunosti izraz sinergije visokog obrazovanja, privrede i kulture.

Radovi su rađeni na predmetu Industrijsko oblikovanje. Mentori projekta su profesor Salih Teskeredžić, profesorica Jasna Mujkić i asistentica Denisa Šečerbajtarević.

Izložba je visoko selektivna. Odsjek za produkt dizajn je, aplicirajući programskim studentskim radovima već u više navrata odabran u selekciju. Akadeija likovnih umjetnosti Sarajevo će se pored selektivne izložbe na Pure Talents predstaviti i u okviru nastupa BiH Industrije na IMM Cologne. Ovo je dio strategije Akademije da se čvrsto poveže sa domaćom industrijom i da utječe na prisutnost i prepoznatljivost bh.dizajna na svjetskoj dizajnerskoj sceni.

Imm Cologne 2018 bit će održan od 15. do 21. januara, a u toku sedam dana sajam će u prosjeku posjeti više od 100.000 posjetilaca iz više od 50 zemalja svijeta.