Omiljeni likovi
47

Štrumpfovi u Pozorištu mladih proslavili 60. rođendan

Piše: M. N.
(Foto: D. S./Klix.ba)
Mala plava "bića", štrumfovi, već 60 godina su omiljeni likovi mladih i starih. Povodom njihovog rođendana u Pozorištu mladih Sarajevo večeras je otvorena izložba.

Štrumpfovi su simbol igre, mašte i drugačijeg, a uz njih su odrastale brojne generacije. Na sarajevskoj izložbi predstavljeno je njihovo "rođenje" i "rast", kao i njihov kreator Pierre Culliford, poznatiji kao Peyo.

Izložbu su otvorili učesnici nastave Superar BiH s horskim izvedbama repertoara i melodijom iz crtanog filma "Štrumfovi".

Štrumpfovi su prvi put ugledali svjetlo dana 23. oktobra 1958. godine. Ime su dobili zbog pogrešnog izgovaranja riječi solnica na francuskom. Dok je rulao u jednom restoranu na belgijskoj obali Peyo se nije mogao sjetiti riječi za solnicu i tražio "le schtroumpf" od prijatelj. Od tog dana šalili su se na njegov račun, ali i smišljali izvedenice od riječi štrumpf.

Peyo je ime upotrijebio za male plave likove u stripu koje je radio u to vrijeme pod nazivom "Johan et Pirlouit". U tom stripu su bili epizodni likovi, da bi potom imali posebno mjesto koje su sačuvali i danas. Prodano je oko 25 miliona stripova o njima na 25 jezika, a snimljeno nekoliko filmova.

Izložbu "Štrumpfovi" Pozorište mladih Sarajevo organizuje u saradnji sa Diplomatskim predstavništvom Belgije, Wallonie-Bruxelles International, IMPS-om i Superar BiH. Povdom 60. rođendana kultnih izmišljenih likova, širom svijeta se organiziraju brojni događaji, a u Briselu su počeli slavlje od januara ove godine.