Kultura
0

Stripopeka nagradila najbolje radove

Sarajevo-x.com
Stripopeka, družba bh. strip entuzijasta, treći put je organizovala izbor za najbolju strip ilustraciju. Od autora svih uzrasta tražili su da nacrtaju ili naslikaju svog omiljenog strip junaka ili lika iz stripa koji sami crtaju.

Ove godine je, uz radove učenika osnovnih i srednjih škola, na konkurs stigao i zavidan broj radova mladih crtača/slikara/ilustratora koji su pokazali vrlo ozbiljan pristup ovom vidu likovnog izraza.

"Drago nam je vidjeti da mlađe generacije otkrivaju strip kao medij i da tu ljubav ispoljavaju i kroz svoje radove. Nakon svih tih sjajnih radova nismo mogli jednostavno odabrati najboljeg i zanemariti trud ostalih autora. Zbog toga je žiri ove godine odlučio da, uz prethodno najavljene prve tri nagrade, dodjeli i dvije nagrade za poseban rad", kaže Filip Andronik iz Stripopeke.

Prvo mjesto na 3. izboru za najbolju strip ilustraciju pripalo je Kenanu Haliloviću iz Zenice.

"Kenanu pripada ova nagrada za ilustrovanje likova iz vlastitog, veoma studiozno obrađenog, stripa. Osim originalnosti njegov rad pokazuje i odlično poznavanje crtaćih tehnika", navedeno je u saopštenju.

Drugo mjesto pripalo je Merimi Orman iz Livna i to zbog "čistih linija i efektne upotrebe kolora" . Bh. publika Merimine radove imala je priliku vidjeti i na 3. izložbi bh. strip autora.

Nagradu za uloženi trud, odnosno nagradu za najboljeg mladog autora, dobio je Dino Čekić iz Sarajeva. Dok su mnogi njegovi vršnjaci crtali radove pokušavajući ponoviti stil odraslih i zrelih crtača stripova, Dino je odlučio vlastoručno predstaviti niz superheroja iz stripova.

Osim ove tri nagrade, nagradu za poseban rad dobijaju sljedeći autori: Aida Fazlić (Travnik) za uistinu nadprosječno dobar rad čiji je značaj još veći znajući da je predstavljeni lik Aidina idejna tvorevina i Zlatan Džonko (Sarajevo) čiji se rad izdvojio apstraktnim stil u kojem je bojama, a ne crtežom, uspio dočarati karakter nacrtanog, odnosno naslikanog, lika.

Svi učesnici će dobiti plakete za učešće dok će spomenutih pet autora dobiti i nagrade. Kao što je i obećano, bit će dodjeljeni paketi stripova u saradnji sa izdavačkom kućom Šahinpašić.

Dodjela nagrada i plaketa održati će se 15. maja (subota) u 11 sati u međunarodnoj knjižari Šahinpašić (Vladislava Skarića 8) u Sarajevu.

Više informacija o nagrađenim možete naći na našoj web stranici www.stripopeka.com.