Vrhunski autori
62

Strip okupirao Mostar: Dylan Dog glavna tema u gradu na Neretvi

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Grad na Neretvi ovog je vikenda centrar strip umjetnosti u regiji. Četvrti Mostarski strip vikend otvorio je italijanski ambasador Nicolo Minasi, a sve je organiziralo Udruženje MoStrip.

Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja MoStrip, kazao je na otvorenju da čak 18 autora gostuje na ovogodišnjoj manifestaciji, što je rekord. Najveći je tu broj autora iz Italije, jedne od kolijevki stripa.

U Mostaru su ovog vikenda imena koja su dobro poznata strip publici i to: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović, Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano i Lana Šator.

"Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara, čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip-događaja u svijetu", kazao je Šimić.

Kao i prošle godine, na vikendu je postavljena izložba radova gostujućih autora, a tokom cijele manifestacije tu je nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, predstavljanje maskote festivala, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

Nekako najviše vremena u ova dva mostarska strip dana bit će posvećena Dylanu Dogu, a organizirana je i posebna tribina o ovom klasiku iztalijanskog stripa.