Djelo Martela
88

Strepnja od nove knjige: Četiri od pet vatikanskih svećenika su homoseksualci

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema detaljima iz šokantne knjige koja će biti objavljena sljedeće sedmice, neki od najstarijih klerika u rimokatoličkoj crkvi, koji su glasno napadali homoseksualnost, i sami su imali sklonost prema muškarcima.

Naime, 80 posto svećenika koji djeluju u Vatikanu imaju homoseksualne sklonosti. Međutim, to ne uključuje da su oni bili nužno seksualno aktivni, tvrdi se u nadolazećoj knjizi originalnog naziva "In the Closet of the Vatican".

Knjiga od 570 stranica, koju je francuski novinar i pisac Frederic Martel četiri godine pripremao, je "zapanjujuća priča o korupciji i licemjerju u srcu Vatikana", navodi se u opisu njenog izdavača Bloomsburyja.

Naime, u srijedu se knjiga objavljuje na osam svjetskih jezika u 20 zemalja, što se podudara s danom otvaranja velike konferencije u Vatikanu o seksualnom zlostavljanju, na koju su pozvani biskupi iz cijelog svijeta.

Autor je otkrio da su neki gay svećenici prihvatili svoju seksualnost i da su pojedini držali u tajnosti svoju seksualnu orijentaciju, dok su se drugi povremeno viđali izlažući se riziku. No, neki su cijeli život poricali svoju seksualnost.

Iako knjiga ne povezuje homoseksualnost sa seksualnim zlostavljanjem djece, Martel u knjizi opisuje da su pojedini svećenici učeni da ne osuđuju zlostavljanje i samim tim su pojedine žrtve seksualnih napada i po nekoliko decenija šutjele o torturama kroz koje su prolazile, prenosi Guardian.