Doživljaji ulica
4

Street Arts Festival predstavio izložbu fotografija Isabelle Randoph

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
U produkciji jesenskog izdanja Street Arts Festivala Mostar, u Centru za kulturu u Mostaru u utorak navečer otvorena je izložba fotografija "Living five minutes at a time", autorice Isabelle Randolph iz Los Angelesa.

Po riječima umjetničke direktorice Street Arts Festivala Mostar Marine Đapić, riječ je o crnobijelim fotografijama kroz koje se tačno može vidjeti povezanost autorice s doživljajima ulica na kojima je boravila i gdje je putovala.

Ovom izložbom, kazala je Đapić, želi se pokazati koliko je bitna umjetnička razmjena mladih ljudi, odnosno da umjetnici iz drugih zemalja i gradova dođu u Mostar te ponesu nešto lijepo u svoje zemlje.

Kako je dodala, jesensko izdanje Street Arts Festivala obilježili su umjetnici iz cijele BiH, regije i inozemstva, dajući poseban pečat uličnoj galeriji u Mostaru.

"Posljednja dva mjeseca nastalo je još mnogo radova na ulicama Mostara i sada imamo još veću, kvalitetniju i bolju galeriju ulične umjetnosti, koja je čak i najprepoznatljivija u regiji", ocijenila je Đapić.

Članica Organizacionog tima Street Arts Festivala Mostar Sabina Maslo kazala je kako je autorica Randolph putovala širom svijeta, da je jedno vrijeme boravila i u Mostaru, te da su upravo putovanja ono o čemu govori njena izložba.

"Izložba pokazuje koliko su mladi ljudi željni putovanja, koliko nam to putovanje pruža prilika da naučimo nešto novo i da uopšte naučimo živjeti u momentu, da proširimo svoje vidike i da ne budemo skučeni u ovom našem sivilu koje nas zadnjih godina popriličito zarobljava", naglasila je Maslo.

Američka umjetnica u srijedu će voditi i radionicu ulične fotografije koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, a na kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani.

Inače, ova etapa festivala realizira se uz saradnju s Udruženjem za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizuelnih umjetnosti "Fora", a njeni istaknuti donatori su Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Agencija lokalne demokratije Mostar, Vijeće mladih Grada Mostara i OKC Abrašević.

Izložba će ostati otvorena naredna četiri dana.