Kultura
81

Strastveni umjetnik flamenka "zapalio" Sarajlije: David Coria gost Balet Festa

Piše: M. Nukić
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Strast, energičnost i "vatra" španskog plesa flamenka stigla je i u Sarajevo. Poznati španski umjetnik flmenka David Coria stigao je u Sarajevo u okviru Balet Festa kako bi svoje znanje prenio na bh. građane koji su, sudeći prema broju članova radionice, itekako zainteresovani.

Balet Fest je svečano otvoren u petak i članovi Salzburg baleta su, kako je rekla umjetnička direktorica Balet Festa, Edina Papo, na visokom profesionalnom i umjetničkom nivou razgalili prisutne u punoj dvorani Narodnog pozorišta. Na današnjoj radionici prisustvovali su članovi baletne škole, ali i obični građani koji su željeli osjetiti i naučiti čari ovog plesa.

"Željela bih vidjeti još više mladih, starih i ljudi srednjih godina na radionici flamenka jer je David čovjek koji nam predaje svoje bogatstvo na ovakav način i to je nešto što se ne može vidjeti svaki dan u Sarajevu", rekla je Papo za naš portal.

David Coria uspio je svoju energiju prenijeti na učesnike radionice koji su ga pratili u stopu. Narodno pozorište je ovih dana "oživjelo" i skoro da nema prostorije u kojoj se ne čuje žamor.

"David je sjajan mladi čovjek koji iz svog tijela, zadnjim atomom snage, pokazuje čuveni flamenko. Ushićenje je veliko, hodnici bruje pozitivnom energijom i jednim novim zrakom što je cilj i potreba ovog teatra i naše kulturne sredine, da se to vidi, da naučimo nešto novo, da nauče o nama ko smo mi i šta radimo u BiH, kako se obrazujemo. To je sve jedna velika misija i mislim da je do sad Balet Fest ispunio očekivanja", istakla je Papo.

Balet Fest osim vatrenog flamenka ponudit će još mnogo kvalitetnih sadržaja, među kojima je predstava "Don Juan" u izvedbi Bitef Dance Company, sarajevski balet s predstavom "Pulcinella", te HNK Zagreb balet s predstavom "Giselle" koju će izvesti sa Sarajevskom filharmonijom.

Gracioznost pokreta, stava i ekspresije odlikuju svakog baletnog umjetnika. U okviru Narodnog pozorišta postoji osnovna i srednja škola baleta. Da bi neko postalo uspješan u ovom poslu poželjno je imati predznanje o baletu, a upisati školu baleta u periodu upisivanja četvrtog razreda osnovne škole. Za jednu plesnu tačku ulaže se mnogo truda i znoja, ali prevashodno ljubavi koja je ključna za uspjeh.

"Volim svoju umjetnost i zbog te ogromne ljubavi svi napori su minimalni. Ja sam zaljubljena u svoj posao, tako da svi bolovi, duge probe i uvježbavanja ne predstavljaju problem i kada se ujutro budite s radošću i sretni idete na posao onda nema prepreka. Baletna umjetnost je nešto najljepše na svijetu, iako je kratkog vijeka", rekla je Papo.

Baletna čarolija u okviru Balet Festa trajat će do 27. septembra.