Kultura
401

Strašni uoči izložbe "Djeca u ratu": Sjećam se svakog trenutka na svakoj fotografiji

FENA
(Foto: FENA)
Jedan od najistaknutijih bh. fotografa, znan kao fotohroničar Sarajeva Milomir Kovačević Strašni, sutra će u Umjetničkoj galeriji BiH predstaviti izložbu "Djeca u ratu" kojom je zabilježen dio života tada najmlađih stanovnika grada tokom četverogodišnje opsade.

Veličanstvenu izložbu čini 220 crno-bijelih fotografija, koje su zaštitni znak Strašnog, s portretima djece odrasle ili rođene tokom rata. Različiti su tu momenti zabilježeni - od nevine dječije igre po razrušenim ulicama i nešto sigurnijim dvorištima između kuća, do detalja s donošenja vode u kanisterima ili hljeba. Oči te djece poseban su fokus autorovog oka - neke su i dalje dječije i razigrane, a druge ipak preplavljene istinskom i nedokučivom dječijom tugom.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ova galerija u svečarskom raspoloženju - prvenstveno jer najavljuje jednu od najvažnijih izložbi kojom ova institucija, uz druge događaje tokom godine, obilježava 70. godišnjicu postojanja, ali i zbog potvrde da je Strašni ovogodišnji laureat "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva za koju ga je kandidovala upravo Umjetnička galerija BiH.

"Njegove izložbe su ne bez razloga jako posjećene, u Sarajevu je tada pravi mali zemljotres. Ovom izložbom Strašni kroz umjetnički doživljaj progovara o najosjetljivijem dijelu društva, te o sjećanju na sve ono što je Sarajevo preživjelo od 1992. do 1995. godine. Smatramo da je riječ o jednom od najzaslužnijih laureata 'Šestoaprilske nagrade' u posljednjih 10 do 15 godina", kazao je on.

Da već dvije do tri godine pokušavaju napraviti ovu izložbu istaknuo je Milomir Kovačević Strašni, uz napomenu da je osnovni problem bio novac. Smatra da je malo žalosno što nije bilo razumijevanja za ovu postavku, jer je ideja bila djeci i osobama na fotografijama odati počast.

"Oni su u ratu bili još mali, a danas su uglavnom svi uspješni i obrazovani ljudi. Mislim da su oni mnogo normalniji, uspješniji i osposobljeniji za život jer su preživjeli rat. Sjećam se svakog trenutka na svakoj fotografiji te kako je nastala", istaknuo je Strašni.

Hani Ćurak, djevojci koja je kao beba rođena 1994. godine u ratnom Sarajevu zabilježena na fotografiji Strašnog, najvažnije je da se na svim radovima vidi prkos, smatrajući da je upravo to bazično u razmišljanju i osjećanju osoba rođenih ili odraslih u ratu.

"Mislim da nam je to urođeno i da nas čini onakvima kakvi jesmo - svijet danas promišljamo s više duha", navela je.

Mladen Jeličić Troka za Strašnog kaže da je čovjek koji sve što ima reći kaže svojim fotoaparatom i radovima. Mišljenja je da niko, a posebno političari, nisu svjesni koliki je on heroj rata, jer je omogućio spoznaju ratne tragedije u Sarajevu i BiH.

"Ove fotografije ostale su kao svjedočanstvo. Radovi Strašnog, da li zahvaljujući Božijem daru ili nečemu drugom čime mu je data mogućnost da vidi stvari koje drugi ne vide, daju nam mogućnost da pravimo reviziju stvari koje su se desile", ustvrdio je.

Otvaranju izložbe, kako je najavljeno, sutra navečer prisustvovat će i neke od osoba koje su kao djeca zabilježene na fotografijama Strašnog, a postavka će biti otvorena za javnost do 29. marta.