Kultura
9

Strah i bijeda Trećeg rajha u SARTR-u

Klix.ba
Večeras, 22. septembra, na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra od 20 sati, publika će moći pogledati predstavu "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)".

Predstava je svoju premijeru imala 23. februara ove godine, a njenu režiju potpisuje Nermin Hamzagić. "Strah i bijeda Trećeg rajha" je na repertoaru od 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni teatra po cijeni od 5 KM, uz mogućnost popusta za studente/studentice, penzionere/penzionerke i učenike/učenice osnovnih i srednjih škola.

Predstavom "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)" zatvorena je prethodna teatarska sezona Sarajevskog ratnog teatra, a publika večeras po prvi put u novoj sezoni ima priliku pogledati ovu predstavu, kojom se nastavlja repertoarski koncept angažiranog i aktualnog teatra.

"Strah i bijeda Trećeg rajha", dramski tekst Bertolta Brechta, govori o životu njemačkog naroda pod vladavinom Adolfa Hitlera, o rastućem nacizmu i poniženju ljudskog bića. Izjave svjedoka i novinski članci, iz tog vremena, poslužili su kao osnovna građa za tekst. Kako se fašističko-nacionalistička retorika sve glasnije čuje i nailazi na sve veću podršku među Evropljanima, sve je izvjesnije da atmosfera u današnjem evropskom društvu počinje nalikovati na onu iz 1933. godine. Kako priča o Rajhu, ili ideji premoći jednog nad drugim, očigledno nikada nije završena, ova predstava je pokušaj da se upozori na pogubne posljedice slijeđenja nazi-fašističke politike.

Uzrok i rješenje problema je čovjek. Čovjek koji slijedi, koji se ne suprostavlja i ne buni. Njemački čovjek je imao izbor, i glasao je za Hitlera. Mi danas imamo obavezu da, poučeni iskustvom Holokausta, ovom zlu kažemo NE! Riječ je o ansambl predstavi u kojoj glumci igraju više uloga, a uloge su ostvarili: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Adnan Hasković, Jasenko Pašić, Amar Selimović. Predstava "99%(Strah i bijeda Trećeg rajha)" je uvrštena u oficijelni program ovogodišnjeg Festivala MESS, te je na programu 7. oktobra 2012. godine.