Kultura
77

Stotinu godina od rođenja velikog Branka Ćopića

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stotinu godina od rođenja velikog pisca Branka Ćopića i trideset godina od njegove smrti biće obilježeno od 16. do 19. oktobra manifestacijama koje će najvećim dijelom biti održane u Ćopićevom rodnom mjestu Hašani, u opštini Krupa na Uni.

Na prvoj sjednici Organizacionog odbora, održanoj danas u Spomen-školi "Branko Ćopić" u Hašanima, dogovoreno je da od septembra, na početku nove školske godine, bude pripremljen i raspisan konkurs za literarne radove učenika osnovnih škola u Republici Srpskoj.

"Ova godina je prilika da zabilježimo odakle je veliki pisac krenuo i biće to ponovni susret sa piscem nakon stotinu godina", izjavio je predsjednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković na današnjem sastanku je predstavio idejni projekat "Bašta sljezove boje".

"Riječ je o samoodrživom projektu koji je kombinacija kulture, istorije, tradicije, etnosa, trgovine, turizma, ugostiteljstva i privrede, a koji bi se realizovao narednih 10 do 15 godina", kaže Kličković.

Prema njegovim riječima, već postoji interesovanje za privredne kapacitete, a kulturni dio bit će finansiran iz sredstava fondacije "Bašta sljezove boje" čije je osnivanje pri kraju.

Kličković je rekao da će prvo donatorska večer za ovaj projekat biti održano u "Sava centru" u Beogradu u ponedeljak, 30. juna, a drugo u septembu u Vojvodini, jer, kako je rekao, brojni građani ove pokrajine vode porijeklo s ovih područja.

"Želja je da sačuvamo ovaj prostor i da Branka vratimo u Hašane, a da Hašancima, poslije pogroma 1995. godine, stvorimo uslove za bolji život", rekao je Kličković.

On je naveo da će u okviru projekta biti obnovljena i Čopićeva rodna kuća, za šta su, kako kaže, sredstva obezbijeđena.

Odlukom Skupštine opštine, ova godina je u Krupi na Uni godina Branka Ćopića.

Pisac Branko Ćopić rođen je krajem decembra 1914. godine, a u matične knjige upisan 1. januara 1915. godine. On se 26. marta 1984. godine ubio skokom sa mosta na Savi u Beogradu.