Ljetna scena
65

Stotinjak Sarajlija i "Ay, Carmela" prekinuli kulturni "lockdown" popularnog SARTR-a

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon više od dva mjeseca Sarajevski ratni teatar (SARTR), dočekao je svoju publiku na Ljetnoj sceni SARTR u dvorištu O.Š Musa Ćazim Ćatić uz izvođenje predstave "Ay, Carmela".

Popularni komad SARTR-a odigran je na toplom sarajevskom zraku pred stotinjak gledalaca koji su sedmicama čekali da konačno uživaju u umijeću najboljih pozorišnih bh. glumaca.

Nakon dugotrajnog kulturnog lockdowna, može se reći da su svjedočili otvorenju pozorišnog života sa stilom i uz isprobani recept poznate priče koju krije "Ay, Carmela".

Predstava "Ay, Carmela" djelo je Josea Sinisterrae, a večeras je izvedena u režiji reditelja Roberta Raponje. U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

Podsjetimo, "Ay, Carmela" je nastala u produkciji SARTR-a 1999. godine, te za dvadeset i jednu godinu, koliko se igra, po scenama Bosne i Hercegovine, regije i Evrope, ona predstavlja jednu od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog, a i uopšte bosanskohercegovačkog teatra.

Priča prati hroniku sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti.

"Ay, Carmela" je u prošloj godini obilježila dvadeset godina igranja, imala više gostovanja po Bosni i Hercegovini i regionu, osvojila neke značajne nagrade i prošlog maja povodom obilježavanja Dana pobjede nad Fašizmom, odigrana je na prostoru Spomen – parka Vraca - prostoru koji simbolizira otpor i borbu građana Sarajeva protiv fašizma.