Rijedak jubilej
0

Stota izvedba predstave "Žabe"

Sarajevo-x.com
U četvrtak, 24. marta, u Kamernom teatru 55 bit će 100. izvođenje predstave "Žaba". Riječ je o teatarskom jubileju kakav se rijetko događa i u mnogo većim kulturnim sredinama.

Tako se ova mala, intimna predstava svrstala uz bok predstavama ove kuće koje su također imale preko sto izvedbi i koje su postale njen zaštitni znak, kao što su "Umri muški" Alda Nikolaja, u režiji Admira Glamočaka, koja je do sada izvedena nevjerovatnih 228 puta, te predstave s najviše međunarodnih nagrada u historiji bh. teatra "Helverova noć", koju je prema tekstu Ingmara Vilkvista režirao Dino Mustafić, a koja je gostovala u mnogim evropskim, afričkim i južnoamaričkim zemljama i do sada izvedena 119 puta.

Iako žanrovski različite, zajedničko im je da su, bez estetskih ustupaka, plijenile pažnju publike i da im se može prognozirati još dug teatarski život. Još jedna predstava Kamernog teatra 55 se primakla tom fantastičnom broju, ali ga igrom sudbine nikada neće dostići.Riječ je o "Ženskom turbofolk bendu", kojeg je, prema drami Žana Anuja režirao Sulejman Kupusović, a imala je 98 izvedbi u trenutku smrti njenog protagoniste Žana Marolta, pa je, odlukom ansambla i uprave, ta predstava otišla sa scene zajedno s velikim glumcem.

Glumačku ekipu "Žabe" sačinjavaju Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović. Za ovaj dramski tekst Dubravko Mihanović u Hrvatskoj je dobio Marulovu nagradu. Režiju potpisuje Elmir Jukić, a scenografiju i kostimografiju Vanja Popović.

Ako je tačno da nam umjetnost ne otkriva, poput nauke, ništa što već nismo znali, nego nam pomaže da prepoznamo vlastito iskustvo, onda odavno u našim teatrima nije bilo predstave koja tako tačno i nedvosmisleno dijagnosticira stanje u našem društvu kao što to čini "Žaba".

Ovo je školski primjer kamerne ili komorne predstave sa svim vrlinama intimnog prostora koji publiku i sadržinski, i doslovno fizički, umiješa u priču.

Svi Mihanovićevi junaci su na neki način nesretni i sjetni ili, još tačnije, neprilagođeni vremenu tranzicije i poratne slobode koja nije znala da "pjeva kao što su sužnji pjevali o njoj". Ali,ono što zadivljuje, jeste jedan utisak optimizma i nade koji, uprkos svemu, provijava iz ove dirljive, male priče koja se može događati i sigurno se događa sada i ovdje. Njihovi problemi su i naši problemi, njihove male radosti liče na naše, baš kao i njihove muke, i mi shvatamo Mihanovićeve likove i situacije koje opisuju njihove živote.

Ova diskretno angažirana predstava kao da nas poziva da se umiješamo u vlastite sudbine, u one prostore slobodne volje na koje možemo uticati i da, umjesto što se žalimo nad svojim životima, pokušamo nešto učiniti od njih, izboriti se za svoj komadić obične ljudske sreće.

Predstava "Žaba" svoju stotu izvedbu ima neposredno uoči turneje po Švedskoj od 6. do 11. aprila, gdje će biti igrana u Štokholmu, Norčepingu i Vasterasu.

Do sada "Žaba" je imala 11 gostovanja širom Bosne i Hercegovine (Tuzla, Tešanj, Bihać, Brčko, Visoko, Mostar, Srebernik, Srebrenica, Zenica, Banja Luka,) i čak 29 izvedbi u inostranstvu, u Poljskoj, Češkoj, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

U povodu stote izvedbe "Žabe" napravljen je specijalni promotivni materijal (šolje i majice sa logom "Žabe" i Kamernog teatra 55) tako da će gledaoci jubilarne izvedbe dobiti poklon kao uspomenu na ovaj rijedak i značajan teatarski jubilej.