Izložba "Ivo Andrić u diplomatiji"
0

Stošić: Dokumenti su arhivski biseri o diplomatskom radu Andrića

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Otvaranjem izložbe "Ivo Andrić u diplomatiji" u Čelincu su večeras počele "Miholjdanske kulturne svečanosti".

Izložbu je otvorio načelnik općine Čelinac Momčilo Zeljković, koji je rekao da je riječ o značajnom kulturnom događaju organizovanom povodom 120 godina od rođenja nobelovca.

U Kulturnom centru u Čelincu izložena su 152 eksponata odabrana iz fundusa Arhiva Jugoslavije.

Eksponati su svrstani u 15 tematskih cjelina, počevši od poščevog rodnog Travnika i školovanja u Višegradu, preko gradova i država u kojim je Andrić službovao, pa do završetka karijere u Berlinu.

Izložbu je posjetiocima predstavila Verica Stošić, pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske, naglasivši da Andrić nije bio samo veliki književnik, nego i jedan od najobrazovanijih evropskih diplomata svoga doba.

Iako o Andrićevom životu i radu postoji bogata građa, rekla je Stošić, ovo je jedna nova priča o njemu koju često nemaju priliku da vide čak ni arhivski radnici.

"Riječ je o dokumentima koje možemo nazvati arhivskim biserima koji osvjetljavaju 21 godinu bogatog diplomatskog rada Ive Andrića, počevši od Vatikana 1920. godine, preko Bukurešta, Graca, Madrida, Ženeve, Pariza i drugih gradova, sve do Berlina 1941. godine", rekla je Stošić.

Ona je istakla da je to bilo burno vrijeme osnivanja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa Kraljevine Jugoslavije, svjetske ekonomske i političke krize, koje je završeno slomom države koju je Andrić predstavljao, te početkom Drugog svjetskog rata.

Direktor čelinačke Narodne biblioteke "Ivo Andrić" Momčilo Spasojević rekao je da Čelinčani, zahvaljujući podršci opštine, imaju priliku da se upoznaju sa još jednim segmentom stvaralaštva i biografije Andrića.

On je dodao da je ovom izložbom Arhiv Jugoslavije prošle godine obilježio jubilej 50 godina od dodjele Nobelove nagrade Andriću.

Autori izložbe su Dušan Jončić i Jelena Jurišić. Izložba će u Čelincu biti otvorena narednih 15 dana.

Vezani članci