{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stolac grad svjetske baštine

F
28.12.2007. u 16:48
0
0
Stolac grad svjetske baštine
0
Stolac grad svjetske baštine
Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, u saradnji s Nezavisnom televizijom Studio 99 i Forumom mladih Stolac, danas je u Domu mladih Skenderija organizirao javnu raspravu "Stolac- svjetska baština".
U prostoru Doma mladih izložene su fotografije i crteži Stoca koji na najbolji način predstavljaju prirodnu i gradsku cjelinu tog grada.

Fotografije i crteži nastali su u rasponu od 150 godina i daju uvjerljiv prikaz Stoca kao svjetske baštine.

Gosti govornici bili su članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i autorica više radova o stolačkoj kulturnoj baštini Amra Hadžimuhamedović te predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna Dalibor Ballian, koji je govorio o prirodnom naslijeđu Stoca i njegovom očuvanju.

Kako je istakla Amra Hadžimuhamedović cilj ove rasprave je skretanje pažnje na Stolac, koji bi se s obzirom na bogatstvo kulturnog naslijeđa mogao kandidovati na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Jer Stolac, kako je rekla Hadžimuhamedović od šest uvjeta zadovoljava tri.

Na današnjem predavanju mogle su se čuti neke činjenice o Stocu. Stolac je gradska struktura čije je središte tokom više stoljeća razvijeno u cjelovitu sakralnu strukturu. Dolina među stolačkim brdima još od srednjeg vijeka je prepoznata kao oblik i raspored koje je moguće dovesti u vezu s naukom, obredom i vrlinom kakvi su uobličeni u svetom predanju.

Stoga su sve gradnje u stolačkoj dolini slijedile obrasce sakralne arhitekture. Tokom 20. stoljeća ta je struktura oštećena, ali su njeni glavni sadržaji ipak bili očuvani sve do 1993. godine, kada su gotovo posve razoreni.

Od 2000. godine započinje obnova glavnih sadržaja stolačke kulturne cjelovitosti. Taj pothvat zahtijeva preispitivanje i predstavljanje stolačke kulturne cjelovitosti kao svjetske baštine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: