Iskre budućnosti
271

Stočani pokreću ljetni festival uz koncerte Atomskog skloništa i Željka Samardžića

Piše: R. D.
Stolac (Foto: F. K./Klix.ba)
Stolac (Foto: F. K./Klix.ba)
Stolačko udruženje građana "Iskra" ovog ljeta od 15. jula do 11. avgusta organizira kulturno-sportski festival simboličnog imena "Iskre budućnosti".

Pored predstava i sportskih turnira planirani su i koncerti kultne grupe Atomsko sklonište i popularnog pjevača hercegovačkih korijena Željka Samardžića.

Samir Zekić, predsjednik Udruženja "Iskra" nam kaže kako su ambicije organizatora zaista velike i kako žele da ovaj festival bude najveći ovakav događaj u Hercegovini.

"Osmisli smo festival onakav kakve su naše vizije budućeg razvoja Stoca, grada po mjeri svih ljudi. Posebno izdvajamo koncerte Atomskog skloništa, našeg prijatelja Željka Samardžića i makedonske grupe Conquering Lion koja je ove godine nominirana i za nagradu Grammy", kaže nam Zekić.

Na festivalskom programu se nalaze još i predstave "Cosa Nostra" Minke Muftić, "Tako je govorio Lepi" Harisa Burine, ali i Gitarijada lokalnih bendova, donatorska noć, sportski turniri...

"Poseban program posvećen je izboru najboljih sportista i sportistkinja Stoca za ovu i prošlu godinu. 'Iskra' je mnogo radila na unapređenju sporta u našem Stocu, pokrenuli smo neke klubove, neke pomagali, radimo na unapređenju sportske infrastrukture, tako da je ovo logičan korak naprijed", izjavio je Zekić.

"Iskra" svoje brojne aktivnosti finansira najviše donacijama brojne stolačke dijaspore, a oni su i jedan od razloga organiziranja festivala.

"Bez Stočana rasutih po svijetu ne bi ni bilo naših akcija, a mi smo poželjeli da im ovo i naredna ljeta učinimo sadržajnijim, ljepšim i drugačijim, da im se ljeto ne svodi samo na izlaske u restorane. Cilj pokretanja udruženja je da se Stocu vrati urbani štih koji je uvijek i imao, a koji je pomalo nestao nakon ratnih dešavanja. Neka ove današnje iskre nekad postanu pravi vatromet", kazao je.

Udruženje "Iskra" iz Stoca postalo je prepoznatljivo po svom prvom velikom projektu, otvaranju Gradske biblioteke u Stocu, koja je već postala značajna kulturna institucija u gradu na Bregavi. Ako želite saznati više informacija o ovim vrijednim ljudima ili podržati neku od njihovih aktivnosti, možete to učiniti preko njihove Facebook grupe.