Rad Aide Šehović
165

"Što te nema": U Veneciji postavljeni fildžani kafe za žrtve genocida u Srebrenici

E. LJ.
Foto: Facebook
U Serra dei Giardini u Veneciji jučer je postavljeno 7.856 fildžana za 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Riječ je o radu Aide Šehović, bh. umjetnice s adresom u New Yorku, koja ovaj nomadski spomenik sjećanja svake godine 11. jula postavi u drugom gradu.

Ove godine spomenik sjećanja "Što te nema" postavljen je u sklopu izložbe "Artivizam: Paviljon za sprečavanje zločina" u organizaciji Auschwitz Institura za mir i pomirenje (AIPR), međunarodne nevladine organizacije koja je posvećena sprečavanju masovnih zločina.

Običaj da se ostavlja fildžan viška, pjesmu "Što te nema" Jadranke Stojaković i 8.372 žrtve genocida u Srebrenici simboli su koje je ova Šehović u New Yorku povezala u jednu cjelinu. Inspirisala ju je, rekla nam je priča jedne srebreničke majke.

"Srebrenica je jedna otvorena rana. Ja sam čitala priču jedne srebreničke majke koja je rekla kako joj suprug najviše fali u trenucima kada treba popiti kafu. Odrasla sam u BiH, imala sam 15 godina kada smo protjerani iz Banje Luke, moji roditelji su pili kafu dok smo bili u izbjeglištvu, piju je i danas u SAD-u, pijem je i ja pa me to baš dirnulo i potreslo. S obzirom na to da porodice srebreničkih žrtava dugo čekaju na posmrtne ostatke, ali i zbog toga što smatram da je Srebrenica simbol genocida nad cijelom BiH, došla sam na ideju da kreiram prostor u kojem svi mogu učestvovati. Svako ima fildžan u kući i može donirati jedan koji će predstavljati osobu koju ja ubijena", rekla je Šehović u razgovoru za Klix.ba.

Prva postavka spomenika sjećanja "Što te nema" bila je u Sarajevu i tada su, priča nam Šehović, zahvaljujući Udruženju Žene Srebrenice sakupile 923 fildžana. Od tada do danas ovaj spomenik postavljen je u sjedištu Ujedinjenih nacija, Tuzli, Hagu, Štokholmu, Burlingtonu, Istanbulu, New Yorku, Torontu, Ženevi, Bostonu, Chicagu i Cirihu. Broj fildžana je rastao, a u Serra dei Giardini u Veneciji je ove godine postavljeno 7.856 fildžana.

Volonteri su tokom cijelog dana informisali javnost o projektu, njegovoj historiji i značaju za sprečavanje zločina i progona ljudi iz svojih domova kojise svakodnevno događaju širom svijeta.