Kultura
67

Sto godina od rođenja Branka Ćopića

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Akademija povodom stogodišnjice rođenja bosanskohercegovačkog književnika Branka Ćopića, održana je večeras u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Mnogi pisci i glumci govorili su o životu i radu Branka Ćopića, te još jednom podsjetili na velika djela ovog književnika.

"Jedan je od najpopularnijih pisaca sa ovih prostora i upravo njegova popularnost skreće pažnju na njegovu biografiju, na njegovu šalu više nego na njegova djela. Njegova djela zaslužuju da budu još temeljitije izučena, a naročito njegova stvaralaštva za djecu. Ćopić je svevremen, njegove priče i pjesme ne gube na popularnosti", rekao je književnik Ranko Pavlović.

U punoj sali Kulturnog centra Banski dvor, čuli su se citati Branka Ćopića.

"Bosna je zemlja prepuna čari, trepeta šuma i bljeska vode, brda joj kite gradovi stari, nad njima sinji oblaci brode. Čini se, to je začaran kraj, kroz koji vilu progoni zmaj...", riječi su kojima Branko Ćopić u jednoj od svojih pjesama opisuje Bosnu.

Pisao je pripovjetke, romane, pjesme, djela za djecu, a ostao je upamćen po satiri i jedinstvenom smislu za humor. Branko je rođen 1. januara 1915. godine u selu Hašani pod Grmečom, a preminuo je u Beogradu 24. marta 1984. godine. Roditelji su mu bili zemljoradnici, a kada je imao samo četiri godine otac mu je preminuo.

Ćopić je pohađao učiteljsku školu u Banjoj Luci i Sarajevu, a završio je u Karlovcu. Filozofski fakultet završio je u Beogradu. Svoje prvo štampano djelo objavio je sa 14. godina u omladinskom časopisu "Vijenac", a njegova djela prevedena su na mnoge jezike širom svijeta.

Branko Ćopić je bio jedan od onih pisaca koji su svoj posmatrački talenat iskazivali kroz otkrivanje sitnih ljudskih mana i nedostataka.