Kamp animacije Igman 2009
0

Stigli prvi učesnici

FENA
Svečano otvaranje Kampa animacije 2009. bit će održano u ponedjeljak u Omladinskom hostelu "Feri" na Igmanu, a prvi učesnici stigli su u nedjelju.

Organizator Kampa animacije Igman 2009 je federalno Ministarstvo kulture i sporta, a do kraja dana očekuje se dolazak i preostalih od ukupno 40 srednjoškolaca iz više gradova Federacije BiH.

"Oni će u narednim danima pohađati predavanja i radionice iz oblasti 2-D i 3-D animacije, historije animiranog filma, procesa nastajanja filma, te tonskog snimanja od priznatih autora iz pomenutih oblasti", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Kamp animacije Igman 2009. trajat će do 21. juna u novootvorenom omladinskom hostelu "Feri" na Igmanu koji je također projekt koji je finansiralo Fderalno ministarstvo kulture i sporta.

"Predavanja i radionice u narednim danima vodit će stari prijatelj Kampa animacije - autor i karikaturista Stiv Cinik, reditelj Nedžad Begović, te autori Faruk Šabanović i Enis Čišić, navodi se.

Osim toga, bivši polaznici, a sad već autori animiranog filma i stalni predavači proći će sa srednjoškolcima kroz osnove kreiranja animiranog filma u 2-D i 3-D tehnici.

"Novost u radu kampa je da od 40 spomenutih deset je najboljih polaznika prošlog kampa u Neumu, za koje su organizirana napredna predavanja u cilju omogućavanja njihovog kontinuiranog rada i učenja", navodi se.

Predviđeno je da napredna grupa tokom kampa kreira dvije kratke animacije - promotivne spotove Kampa animacije i to u 2-D i 3-D tehnici.

Od brojnih aktivnosti kampa, izdvojeno je i predavanje Vefika Hadžismajlovića, historičara umjetnosti i nagrađivanog filmskog autora.

Hadžismajlović će održati predavanje o historiji animacije u BiH, potom će uslijediti projekcije njegovih autorskih filmova nastalih prije 40 godina - "Izlog" i "Nokturno - animirana grafika".

Polaznici kampa animacije posjetit će i Dramski studio JSBiH gdje će se informirati o važnom aspektu kreiranja animiranog filma - snimanje zvuka i šumova.

Podršku Kampu animacije i pruža Prime Time Produkcija iz Sarajeva.