Novo stoljeće improvizirane muzike
0

Stian Westerhus 4. novembra u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Stian Westerhus
Stian Westerhus
Petnaesti Jazz Fest Sarajevo će 4. novembra na sceni Pozorišta mladih predstaviti Stiana Westerhusa, mladog norveškog umjetnika čije ime postaje sve značajnije na norveškoj i evropskoj muzičkoj sceni.

Ovaj gitarista sarađuje sa poznatim norveškim muzičarima poput Nilsa Pettera Molværa, Arvea Henriksena, Paala Nilssen-Lovea i Sidsel Endresen. Za svoje je umijeće dobio norvešku nagradu za najboljeg mladog jazz muzičara godine, a na jazz festivalu u Moldeu priznanje za izniman talent. U Velikoj Britaniji je zaslužio i BBC-jevu nagradu za inovaciju u jazzu (BBC Award for Innovation in Jazz).

Njegovi performansi na električnoj gitari putovanja su u neistražene zvučne sfere.

Westerhus testira mogućnosti ovog instrumenta do krajnjih granica, pri čemu, prema njegovom mišljenju, nema gotovo nimalo milosti. No, uprkos ovom naizgled brutalnom postupku, muzika Stiana Westerhusa je neobično ekspresivna, atmosferična i podređena nekom melodičnom ozračju. Nije žanrovski ograničena, jednostavno je rezultat individualne vizije njenog autora.

Britanski magazin JazzWise je o Westerhusu napisao: ''Ova muzika kao da dolazi s nekog drugog svijeta, nabijena je jazzom, ali ne i definirana njim. Dobro došli u novo stoljeće improvizirane muzike!''

Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa možete rezervirati na www.jazzfest.ba.