Kultura
0

Steve Buscemi: Sarajevo se vraća sebi

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
"Sa zadovoljstvom mogu reći da je Sarajevo Film Festival sada u 'punoj brzini' i zaista je sjajno vidjeti takve stvari. Za mene je dolazak u Sarajevo lična stvar i istovremeno sam veoma sretan što mogu vidjeti da se grad vraća onome što je nekada bio - kulturno središte u regiji", izjavio je, gostujući u programu "Kafa sa.." Steve Buscemi, slavni američki glumac i dugogodišnji prijatelj festivala.

Buscemi je izrazio posebno zadovoljstvo prijemom njegovog novog filma "Intervju", koji je režirao, igra glavnu ulogu i jedan je od njegovih producenata.

"Više je ljudi pogledalo "Intervju" one noći kada je prikazan u Sarajevu nego na svim projekcijama u New Yorku. Da smo imali projekciju u New Yorku, ne bismo imali toliku publiku. Volim ovdašnje ljude, volim što su zaista zainteresirani za film", izjavio je Buschemi.

Američki glumac također je govorio o nastanku filma "Intervju" koji je pokojni holandski režiser Theo Van Gogh želio da bude snimljen od američkog režisera kao remake. Dodao je kako nikada nije imao priliku da se lično susretne i upozna s Van Goghom, ali da mu je na Filmskom festivalu u Rotterdamu prišao holandski producent filma koji je izrazio želju da baš Buscemi snima "Intervju".

Buscemi je govorio i o svojim režiserskim ambicijama i naglasio kako je moguće da snima još filmova u toj ulozi, iako je, kako je priznao, gluma njegova strast i njegovo primarno zanimanje.

Tokom skoro jednosatnog razgovora s novinarima, Buscemi je također govorio o saradnji s velikim američkim režesirema kao što su braća Cohen, Jim Jarmush i Quentin Tarantino, o svojim glumačkim počecima u američkom filmu, te o američkom nezavisnom filmu čija je ikona postao.