Kultura
0

Stefanova katedrala u fokusu bečkih umjetnika

Sarajevo-x.com
Jedan od glavnih simbola grada Beča, Stefanova katedrala je najnovija atrakcija predbožićnog perioda u austrijskoj prijestolnici. Na katedrali će se svjetlosnim projekcijama istaći detalji fasade, na koje se inače možda i ne bi obratila pažnja.

Organizatori su posebno ponosni na imaginarno putovanje u prošlost – igrom svjetlosti i sjene simulirat će se izgled i veličina Stefanove katedrale iz 1147. godine.

Na udaljenosti od 40 m postavljen je manji toranj sa posebnim dijaprojektorom za velike projekcije, trenutno najjačim svjetlosnim projektorom na svijetu. Pomoću njega će se na fasadi veličine 2000 kvadratnih metara naizmjenično osvjetljavati različiti dijelovi i detalji.

Da bi se pojedinačni dijelovi fasade mogli precizno osvijetliti, prethodno je fasada uslikana pomoću specijalno preuređenog fotoaparata tzv. "kamere obscura“, najstarijeg principa fotografske umjetnosti, a od umjetnika – studenata bečkog Univerziteta primijenjenih umjetnosti – se prilikom prenošenja oblika fasade na dija-slike zahtijevala milimetarska preciznost.

Projekcije će biti upriličene svake večeri do kraja decembra te svojom izuzetnošću doprinijeti ukupnoj predbožićnoj atmosferi u glavnom gradu Austrije.