Sastanak u Sarajevu
0

Stećci su dio svjetske baštine

SRNA
U Sarajevu je danas potpisano pismo namjere za uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje na pripremi i prezentaciji zajedničkog projekta izrade nominacionog dokumenta "Nominacija stećaka za upis na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a".

Pismo namjere su potpisali ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, ministri kulture Srbije i Hrvatske Nebojša Bratić i Božo Biškupić, te ministar kulture, sporta i medija Crne Gore Branislav Mićunović.

Nović je istakao da se potpisanim pismom namjere potvrđuje spremnost za međuinstitucionalnu regionalnu saradnju.

"Kultura je sastavni dio ove četiri zemlje, a interkulturalni dijalog relaksira međunacionalne odnose na ovim prostorima i ukazuje na svjetliju budućnost svih naroda koji žive na prostoru jugoistočne Evrope", rekao je Nović.

On je u izjavi novinarima naglasio da su pismom namjere definisane aktivnosti, obeveze i rokovi, te da će u narednom periodu biti imenovani predstavnici i koordinatori za rad na navedenom projektu.

Prema njegovim riječima, ministri koji su potpisali pismo namjere će se povremeno sastajati kako bi analizirali dokle se stiglo sa provođenjem projekta.

Nović je ocijenio da je ovaj projekat jedan od najkrupnijih u oblasti kulture, koji su potpisale četiri zemlje sa prostora bivše Jugoslavije.
"Saradnja stručnjaka i ministarstva kulture iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore može da bude ohrabrenje za brojne druge institucije i pojedince da čvršće sarađuju. Koncept navedenog projekta može vrlo brzo da ove zemlje zbliži u nekim drugim inicijativama", rekao je ministar Nebojša Bratić.

Bratić je istakao da je prostor bivše Jugoslavije isprepleten brojnim kulturama i civilizacijama, koji imaju više različitih identiteta.

Hrvatski ministar Božo Biškupić je ocijenio da je kultura stećeka prešla političku granicu država nastalih raspadom Jugoslavije i izrazio nadu da će se kulturna, ali i svaka druga saradnja četiri zemlje, nastaviti i u narednom periodu.     

Ministar kulture, sporta i medija Crne Gore Branislav Mićunović je naglasio da će njegova zemlja učiniti sve što je u njenoj moći, kako bi se ovaj projekat uspješno realizovao.