{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stećci nisu samo bosanski, već i regionalni fenomen"

S
8.7.2010. u 15:27
0
38
"Stećci nisu samo bosanski, već i regionalni fenomen"
0
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje knjige "Stećci" autora Dubravka Lovrenovića. Uz prezentaciju knjige otvorena je i izložba "Sačuvajmo stećke od propadanja". Lovrenović je upozorio na činjenicu da ako se stećci ne zaštite, osim knjiga i fotografija uskoro nećemo imati ništa što bi podsjećalo na njihovo postojanje u BiH.
Autor knjige, nakon obraćanja promotora Željka Ivankovića i Envera Kazaza, kazao je kako su oni dovoljno kazali o knjizi, te kako on želi iskoristiti priliku da upozori na katastrofalno stanje u kojem se stećci u BiH danas nalaze.

"Malo upozorenje za sve koji pogledaju izložbu: nemojte da vas te fotografije i slike na kojima su stećci prikazani u dobrom stanju prevare. To nije stvarno stanje stećaka, njihovo pravo stanje je metastaza. Uzmete li za primjer knjigu Šefketa Bešlagića iz 1980. godine, u kojoj on opisuje nekropolu sa 80 stećaka, i danas odete na tu lokaciju, zateći ćete ih najviše pet", upozorio je Lovrenović.

"Moja knjiga sigurno nije najbolja knjiga o stećcima koja će se pojaviti, jer ima dosta mladih autora koji će ih sigurno još o njima pisati, sa brojnim tezama o stećcima i njihovim fotografijama. Ali ako se u dogledno vrijeme ne učini ništa konkretno na njihovoj zaštiti, može nam se desiti da i pored ogromnog truda ljudi koji se sada bore da ih zaštite, za nekoliko godina imamo samo te knjige i fotografije", iznio je dramatično upozorenje Lovrenović, podsjetivši na bosansku, balkansku i svjetsku dimenziju stećaka.

Željko Ivanković, govoreći o knjizi i stećcima, također je kazao kako se oni koji posljednjih godina zloupotrebljavaju stećke u svrhu vlastite promocije, najmanje o njima vode računa. Ivanković je, ne želeći ponavljati "izlizanu frazu", potcrtao činjenicu da je kroz knjigu dokazano kako stećci u BiH ne pripadaju "ni, ni, ni", već "i, i, i".

Enver Kazaz je bio nešto "oštriji", pa se osvrnuo na činjenicu da se nacionalistima u zemlji, u kojoj su "mitovi jači od znanosti, nije smjelo dogoditi nešto kao što su Lovrenović i njegova knjiga o stećcima" jer ih to na najbolji način razotkriva.

"Stećci su regionalni, a ne samo bosanski fenomen. Njih u BiH ima najviše, ali oni obuhvataju i Dalmaciju, sjeverni dio Crne Gore i dio Srbije", kazao je Kazaz, te je govoreći o ukupnoj situaciji u BiH kroz prizmu odnosa prema stećcima upozorio kako se boji da je "BiH postala prostor u kojem su mitovi okupirali budućnost".

Prije promocije "Stećaka" prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te kazao kako bi se stećci do septembra trebali naći na tentativnoj listi UNESCO-ove svjetske baštine, a do 2012. bi trebala biti urađena i konačna evaluacija. Iskazao je i podršku ideji da se osnuje posebno tijelo koje bi se bavilo ostraživanjem i zaštitom stećaka, što je Lovrenović pozdravio, istakavši kako odavno postoji ideja za nečim takvim, i kako se nada da će vlast napokon konkretno pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: