Kultura
0

"Stećci" Dubravka Lovrenovića u drugom izdanju

FENA
Izdavačka kuća Rabic je nakon uspjeha fotomonografije "Stećci" - bosansko i humsko mramorje, autora Dubravka Lovrenovića, objavila drugo, malo izmijenjeno izdanje koje je izišlo na engleskom, a za nekoliko dana izlazi i bosanska verzija.

Knjiga "Stećci" je u svom prvom izdanju izašla kao fotomonografija, dakle u toj ediciji u Rabicu.

Sad je na red došlo drugo, tekstualno prošireno i dorađeno izdanje i izdanje na engleskom jeziku. Ono izlazi i u drugom formatu, B5, i namijenjeno je širokoj publici i znanstvenicima, a za razliku od prvog, luksuznog, fotomonografskog izdanja, koje odlikuje visoka tehnička, likovna i grafička izvedba.

"Ovo drugo izdanje također donosi izbor fotografija, ali one su u crno-bijeloj tehnici i ilustracijski su materijal knjizi kao sintetskom pogledu na suvremeno povijesno znanje o fenomenu stećaka u srednjovjekovnoj Bosni i Humu" izjavio je za Fenu urednik izdanja Željko Ivanković.

Drugo izdanje knjige "Stećci" značajno je i zbog zajedničkog rada institucija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kad je riječ o kandidaturi ovih spomenike kulture za listu UNESCO-a.

Pojava engleskog izadanja značajna je i zbog činjenice da ne postoji knjiga s ovom tematikom na ovom jeziku, bar ne od autora iz BiH.

Promocija knjige "Stećci" uz prigodnu izložbu održat će se 8. jula u Bosanskom kulturnom centru.