Kultura
0

Status Umjetničke galerije BiH ničija obaveza

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine spada u red onih institucija čiji status se već godinama ne rješava.

Maja Abdomerović, kustosica Galerije, Feni govori o tome kako su "preživjeli" godinu koja je za nama, te šta će pokušati realizovati u narednoj godini.

"Godinu na izmaku interno smo nazvali 'Godinom stotinu aplikacija'. Cijelu proteklu godinu proveli smo popunjavajući aplikacije za raznorazne javne pozive i grantove počevši od Ministarstva civilnih poslova BiH, preko Ministarstava kulture, obrazovanja, turizma, Gradske uprave, općina, do javnih preduzeća i banaka. Isto tako godinu možemo nazvati i 'Godinom stotinu odbijenica'. Odbijani smo ili bez objašnjenja ili uz tipska pisma. Najdraže nam je ono 'da smo budžetski korisnik', kako nas realno doživljava većina građana", kaže kustosica.

Abdomerović ističe i projekte Galerije koji nisu naišli na podršku: Ciklus putujućih izložbi iz fundusa UGBiH, sastavljen od četiri manje tematske izložbe (Roman Petrović, Rad, rad i samo rad, Selo u djelima bh. umjetnosti i Enterijer/eksterijer- nešto sasvim lično).Cilj ovog projekta kako ističe kustosica Abdomerović je bio da se izložbe predstave u svim većim i manjim gradovima u BiH u kojima postoje uvjeti/prostori za izlaganje te da se na ovaj način obogati kulturni život i van Sarajeva, da se javnosti omogući izravan susret s originalnim umjetničkim djelom, da se publika educira i da se ukaže na važnost umjetničke baštine.

Također nisu realizovane ni slijedeće izložbe i projekti: Kolektivna izložba fotografija bosanskohercegovačkih fotografa pod nazivom OBJEKTIVNo1, Multimedijalna izložba Gordane Anđelic-Galić pod nazivom "Mrtva priroda", Retrospektiva karikatura i crteža Hasana Fazlića, Kupovina softvera za vođenje zbirke koji bi ujedno omogućio i digitalizaciju fundusa

"Status i finansiranje Umjetničke galerije BiH i dalje ostaju neriješeni i niko se ne osjeća obaveznim da to riješi. Prozivaju nas da ništa ne radimo, ali se šuti spram činjenice da nam je ove godine plata umanjena 10posto, a počeli smo je primati tek u augustu, da smo mi i naša djeca bili bez zdravstvenog osiguranja pola godine, da nismo primili nijedan topli obrok, da nam se duguje plata iz decembra 2008., da je regres kod nas zaboravljena kategorija", navodi Maja Abdomerović.

U godini koja je za nama Umjetnička galerija je ugostilia 12 izložbi, sve vrijeme držala stalnu postavku "Retrospectrum" otvorenu za javnost, ostvarivali saradnju s muzejskim institucijama u zemlji, regionu i šire, uradili atribuciju i procjenu slika u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, odabir djela za retrospektivnu izložbu Milorada Čorovića te pružali ostale usluge iz zakonom propisane djelatnosti institucijama i pojedincima.

"Vršeni su i otkupi djela - od Federalnog ministarstva kulture i sporta dobili smo sredstva za otkupe recentne produkcije, koja moramo opravdati, pa u situaciji teške i bezizlazne besparice uposlenika, mi otkupljujemo djela kao u zlatno doba UGBiH".

Kako navodi Abdomerović iz vlastite produkcije Umjetnička galerija uspjela je realizirati tek jednu izlozbu: "Enigma lutke" autorice Dragane Brkić.

Kao partner učestvovali su s Općinom Stari Grad na javnom pozivu MDG-F Kultura za razvoj.

"Naš projekat 'Otvaranje multifunkcionalnog i multimedijalnog centra za muzejsku pedagogiju u objektu bivše stolarije' bio je dio aplikacije i od eksperata označen kao jedan od najzanimljivijih u BiH, ali kako Opština Stari Grad nije izabrana među deset opština, taj projekat ostaje da čeka neko bolje vrijeme. I ove godine, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo, u UGBiH se održavaju likovne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta", istakla je.

Za 2010. je izvjesno samo da će biti u znaku stogodišnjice rođenja Voje Dimitrijevića i kolegica Ivana Udovičić tim povodom priprema retrospektivnu izložbu.

"Šta će biti sa statusom, s finansiranjem, s našim platama, programima... to se i ne usuđujem prognozirati. Možda i malo zatvorimo Umjetničku galeriju BiH. Godinu 2009. smo preživjeli. Za 2010. mogu reći, pitanje je samo po kojoj cijeni", ističe kustosica Umjetničke galerije BiH Maja Abdomerović.