Kultura
0

Stari primjerak romana Jane Austen prodan po rekordnoj cijeni

Sarajevo-x.com
Rijetki primjerak prvog izdanja romana “Emma”, autorice Jane Austin, prodan je za rekordnih 355.000 dolara.

Rijetki primjerak od tri dijela se treba prodati po cijeni između 100.000 i 138.000 dolara. Prodajom u aukcijskoj kući Bonhams u Londonu postavljen je novi svjetski rekord za štampanu knjigu autorice.

Rad, koji je Austenova potpisala i posvetila ga svojoj prijateljici i guvernanti Anne Sharp, je kupio jedan ponuđač putem telefona. Anonimni Britanac, koji je bio vlasnik knjige, je izjavio da je oduševljen postignutom cijenom.

Svog izdavača je autorica Jane Austen zamolila da pošalje 12 primjeraka romana prijateljima i porodici. Ovaj primjerak sa aukcije je bio posljednji na listi Jane Austen. Poslan je Sharp, koja je najprije bila guvernanta djeci Janeinog brata Edwarda, da bi potom postala autoričina prijateljica.

Austen je osmislila lik guvernante Miss Taylor u svom romanu “Emma”. Knjiga je prvi put objavljena 1816. godine. U martu ove godine, aukcijska kuća Bonhams je prodala rijetki primjerak prvog izdanja Tolkienovog “Hobita” za oko 120.000 dolara. U novembru prošle godine, rijetki primjerak prvog izdanja ljubavne priče Emily Bronte, “Orkanski visovi” prodan je za 225.000 dolara, prenosi Daily Mail.