Kultura
0

"Stari most" na slikama turskog fotografa Fahrettina Polata

FENA
Polatova fotografija
Polatova fotografija
"Stari most" naziv je izložbe turskog fotografa Fahrettina Polata koja će biti otvorena večeras u Turskom kulturnom centru u 19.00 sati.

Direktorica ovog Centra Nermin Ljušta kazala je za FENU kako će večerašnjom izložbom biti predstavljeno više od 60 kolor- fotografija ovog turskog umjetnika. Sve su nastale u Mostaru od 2001. do 2004. godine, a po prvi put će biti predstavljene i sarajevskoj publici.

Izložba "Stari most" prvi put je postavljena u Ankari, u januaru 2005. godine, nakon čega je već deset puta izlagana u drugim dijelovima Turske te inostranstvu.

Fotografije ukazuju na ljepotu mostarskoga Starog mosta, ali i ambijenta koji ga okružuje, prvenstveno Starog grada i čaršije.

Izložbu, koja će biti otvorena do 29. juna, organizirala je Turska radio-televizija (TRT).

Fahrettin Polat rođen je u Ankari, gdje je i diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Fotografijom se bavi još od 1972., a od 1978. fotografije su mu objavljene u mnogim časopisima, a izlagao ih je i na brojnim izložbama u Turskoj i inostranstvu. Trenutno radi u redakciji Dokumentarnog programa televizije TRT.