{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stari gradovi BiH na fotografijama izloženim u Dubrovniku

A
22.5.2013. u 14:23
0
1
Stari gradovi BiH na fotografijama izloženim u Dubrovniku
0
Izložba "Stari gradovi BiH" otvorena je u Palači Sponza u Dubrovniku, čiji je autor bosanskohercegovački arhitekt Ferhad Mulabegović sa saradnicima, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Kako je istaknuo Mulabegović, izložba je nastala na osnovu građe ICOMOS-ove knjige o starim gradovima BiH, čiji je on autor.

"Ta monografija daje cjelovitu i kompleksnu prezentaciju srednjovjekovnih gradova na prostoru BiH, njihov popis i razmještaj, detaljne podatke o nastanku i građenju, arheološkim istraživanjima, te provedenim konzervatorsko - restauratorskim intervencijama", pojasnio je Mulabegović.

Izložba fotografija starih BiH gradova, koja je predstavljena kroz 40 panoa na kojima je prikazano 40 gradova koji su u spomenutoj knjizi apostrofirani, naznačeni i opisani, te će u Dubrovniku biti otvorena do 6. juna.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


"Na popratnoj karti naznačeno je gotovo 300 bh. gradova, ali je na panoima predstavljeno 40 ključnih starih gradova BiH, među kojima su i Bobovac, Ključ, Tešanj, Srebrenik, Velika Kladuša, Bužim, Ostrožac, Sokolac, Jajce, Počitelj, Livno i Vratnik", kazao je Mulabegović.

Jedan pano predstavlja jedan grad, a svaki od njih prikazan je fotografijama i crtežom starog grada, uz prateći dvojezični tekst na engleskom i bosanskom jeziku. Crteže i fotografije također potpisuju i Lidija Fekeža-Martinović, Samir Sinanović i još nekoliko autora.

Izložba "Stari gradovi BiH" ostvarena je u suorganizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: