Kulturni forum BiH
0

Stanje u oblasti zaštite autorskih prava haotično

FENA
"Stanje u oblasti zaštite autorskih prava u BiH u potpunosti je haotično i stihijsko, dok je autor potpuno obespravljen i degradiran", istaknula je danas članica Upravnog odbora nedavno formiranog Kulturnog foruma BiH Nevenka Hajdarović, na prvom forumskom panelu organiziranom na Sajmu knjiga u Sarajevu.

Zaštita autorskih prava u BiH bila je i tema današnje diskusije u kojoj su učestvovali i književnik Mirsad Bećirbašić te jedan od incijatora formiranja Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić.

Hajdarović je potcrtala da je Zakon o zaštiti autorskih prava u BiH donesen još 2002. godine na osnovu Evropske konvencije o autorskim pravima, ali se već sedam godina ne primjenjuje u praksi.

Osnovni razlog postojeće situacije u ovoj oblasti ona vidi u nepostojanju sistema zaštite autorskih prava. Hajdarović ističe da zakon u potpunosti i detaljno tretira sistem zaštite, definira principe zaštite autorskih prava te sve druge detalje koji se odnose na tu oblast.

"Stoga je, da bi se uredila ova oblast, potrebno formirati agenciju za zaštitu autorskih prava, ali prvenstveno tim za praćenje provođenja spomenutog zakona. Od iznimnog je značaja i problem deponovanja dokumenata, odnosno postojanje obavezno deponovanog primjerka svakog autorskog djela, za šta je obično zadužena Nacionalna i univerzitetska biblioteka. Kod nas to nije slučaj", kazala je ona.

Rješenje za sređivanje ove oblasti Hajdarević vidi i tome da autori budu partneri predstavnicima vlasti u donošenju svih važnih odluka koje se tiču autorskih prava.

Bećirbašić odgovornost za postojeće stanje vidi i u autorima koji nisu uradili ništa da se odnos prema njima i njihovom radu u društvu promijeni. Oni također trebaju više poštovati sebe da bi to očekivali i od drugih, smatra on.

I Spahić je mišljenja da je u BiH na sceni neprestano kršenje autorskih prava, te da svaki autorski rad, ne samo u oblasti književnosti, zaslužuje zaštitu države i društva. Također je potvrdio da je jedan od izlaza iz trenutne situacije organizirati instituciju za praćenje provedbe spomenutog zakona.

Svi učesnici današnjeg dijaloga saglasni su da se problemi u oblasti zaštite autorskih prava u BiH moraju rješavati sistemski.