Kultura
82

Stand-up komičar Peđa Bajović u prepunom BKC-u počeo bh. turneju

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijernim izvođenjem predstave "Crno-bijelo" večeras je u prepunom Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu u 20 sati, najpoznatiji regionalni stand-up komičar, Peđa Bajović, počeo bh. turneju kojom će obilježiti deset godina svoje uspješne karijere.

Komedija koja na jednostavan način govori o razlikama sa kojima se susrećemo svakodnevno, suočava gledatelje sa banalnom stvarnošću koje možda nisu svjesni, te na orginalan način predstavlja različite teme koje nas okružuju.

"Predstava Crno-bijelo je kompilacija šala i pošalica probranih iz mog desetogodišnjeg opusa, a na temu razlika koje nas okružuju. Nemalo ih je, a naš mentalitet nam nalaže da ih gledamo crno ili bijelo. Nijanse sive se kod nas nisu baš primile kroz vjekove", kazao je Bajović u razgovoru za Klix.ba.

U ovih deset godina postojanja na stand up sceni Bajović je, kako kaže u razgovoru za Klix.ba, prošao faze entuzijazma, euforije, straha, očaja, ponosa, umora, želje za odustajanjem, ali nikad nije bio ravnodušan i smatra kako je upravo to presudilo da u stand-up komediji ostane tako dugo i da na nekih pola puta i prelomi da postane "profesionalni nasmijavač".

Bh. stand up scena je, smatra Bajović, za razliku od susjednih potpuno decentralizovana. Sarajevo i Mostar su, kaže, rame-uz-rame po kvalitetu i kvantitetu rada. Tuzla i Banja Luka su malo iza, ali sa odličnom perspektivom.

"U glavnom gradu su to započeli i sada su prvaci Filip Andronik i Marko Puljiz, a kojima se sada pridružuju Navid Bulbulija, Jasmin Džemiđić i Dino Ćatović. U Mostaru ekipu predvode Adi Fejzić i Omer Hodžić te zagrebačko-mostarski kadar Miranda Lončar, a skupa s još par novijih komičara, oni čine ekipu pod nazivom 'Od uHA do uHA'. U Tuzli je naš kolega Hazim Mujčinović, dok u Banjoj Luci stand-up snage predvode prijatelji iz Antikulturnog teatra Alija Siroitanović: Mirko Komljenović, Dušan Jokić i Igor Kalaba. Kao što vidite – ima nas!", zaključuje Bajović.

Nakon sarajevskog BKC-a, Bajović sa predstavom "Crno-bijelo" gostuje u Tuzli (BKC, 3. 2.), Zenici (BNP, 6. 2.), Mostaru (HNK, 9. 2.), Banjoj Luci (GP Jazavac, 12. 2.), Prijedoru (Pozorište, 18. 2.), Bihaću (Kulturni centar, 19. 2.) i Brčkom (Dom kulture, 26. 2.)