Kultura
36

Stand-up Damira Nikšića baziran na uvjerenjima bosanske teologije oslobođenja

FENA
Damir Nikšić
Damir Nikšić
Istaknuti konceptualni umjetnik Damir Nikšić odnedavno se ovdašnjoj publici počeo predstavljati performansom koji se sastoji od stand-upa i svirke, a izvodi ga u Sarajevskoj pivnici. I predstojeći ponedjeljak ispunit će noć zanimljivim nastupom.

Nikšić u razgovoru za Fenu govori o konceptu i ideji nastupa, naglašavajući da su osnova priča koje donosi na scenu dešavanja u BiH i van njenih granica te poimanje svijeta uopće.

"To su neke stvari o kojima sam pisao i načeo ih videoradovima pa ih izvodim uživo i povezujem ih pričom. Izgleda svaki put drugačije. Izlažem uvjerenja bosanske teologije oslobođenja. To je smiješno jer se poziva na zdrav razum. Kroz tu prizmu zdravog razuma jedan glupi Bosanac pokuša da objasni svijet oko sebe koji je veoma kompleksan u BiH i šire", izjavio je.

Kroz sve te segmente Nikšić pokušava objasniti svijet logikom i vlastitim uvjerenjem, odnosno politički, ideološki, ali i osloboditeljski.

"To je jedna filozofija koja oslobađa i ne mora da se u praksi provodi, već ovako virtuelno, da se smijemo nekim vizijama moguće BiH", istakao je Nikšić.

U jednom dijelu stand-upa on se bavi tumačenjima historije.

"Nakon 30 godina ne možemo naći jednu verziju šta je bilo prije 30 godina, šta se zapravo desilo. Tako da je to interesantno raspravljati s nekog stanovišta psihologije, ne samo o sadašnjosti i budućnosti, već i o prošlosti. Tu pronalazim alternativne priče kako je zapravo moglo da bude u historiji na osnovu mojih istraživanja", kaže Nikšić.

Istraživao je razne teme u proteklih 20 godina, ali navodi da je shvatio kako nije toliko usmjeren na nauku, koliko na umjetnost.

"Jer, umjetnost je fikcija, alternativna moguća interpretacija. Zanimljivo je da izađem pred publiku i da onda u ulozi predavača nekih ozbiljnih naučnih stvari pokušavam da razložim i objasnim u našoj praksi šta bi trebalo to da znači", kazao je Nikšić.

Njegov stand-up čine izlaganja, ispovijesti i priče, pri čemu je interesantno da na mjestu događaja on pravi talk show, gdje poveže stvari u odnosu s publikom.

"Publika počinje razmišljati, formatira se i nauči iz koje pozicije ti gledaš svijet. To je nešto što bi svaki pisac i umjetnik poželio kroz knjigu, pjesmu ili nastup - da dovede publiku u tu konceptualnu tačku iz koje se posmatra i na koju se svodi zaključak posmatranja", objašnjava Nikšić.

Ističe da je to dobra zajednička vježba mozga, koja svakog ponedjeljka u Sarajevskoj pivnici izgleda drugačije.

Na taj način on je danas jedan od rijetkih umjetnika koji se ne prilagođava publici, već je svojim interpretacijama tjera na razmišljanje i dodatno edukuje.

"Želim da moj stand-up u Sarajevskoj pivnici bude baza, odakle ćemo sve to da snimamo i pokušamo ga postaviti u televizijsku formu, barem ove dijelove koji su dnevni i politički. Osim toga, postoji zainteresovanost da napravim turneju po BiH, gdje bi u svakom gradu bio ja domaćin, a građani moji gosti", poručio je Nikšić.

Dio performansa je i svirka, u kojoj ovaj umjetnik pjeva svoje pjesme, a koje je ranije s raznim bendovima izvodio.

Damir Nikšić već je za izvedbu stand-up performansa dobio pozive iz zemalja Skandinavije, te Beča, Beograda, Zagreba, Splita, Dubrovnika i Podgorice.

Nikšić je studirao na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji. Diplomirao je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za slikarstvo. Od 2000. do 2004. godine studirao je na postdiplomskom studiju na University of Arizona, SAD. Magistrirao je 2004. likovnu umjetnost i historiju umjetnosti. Predavao je na Northwestern University u Evanstonu, SAD.