Najposjećeniji
0

Štand Kulturnog centra "Kralj Fahd" na Međunarodnom sajmu knjiga posjetilo 7.000 ljudi

FENA
Najposjećeniji na jučer završenom Međunarodnom sajmu knjiga i Bijenalu knjige u Sarajevu bio je štand Kulturnog centra "Kralj Fahd" Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, kojem je dodijeljena nagrada za najveći broj posjetilaca.

Štand, kojeg su na početku Sajma otvorili ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani Momina i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, posjetilo oko 7.000 ljubitelja knjige iz BiH, regiona i deset zapadnoevropskih zemalja.

Kulturni centar “Kralj Fahd“ se na ovogodišnjem 29. Sajmu knjiga i 14. Bijenalu knjige, od 19. do 24. aprila, u sarajevskom Centru Skenderija, predstavio po peti put.

"Od osnivanja do danas Kulturni centar “Kralj Fahd“ postao je prepoznatljiva institucija kako u svojoj saradnji s društvenom zajednicom i učvršćivanju prijateljskih veza, naučne saradnje i kulturne razmjene između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, tako i u organizaciji različitih kulturno-edukativnih programa i pružanju podrške intelektualnom i društvenom razvoju Bosne i Hercegovine", rekao je u izjavi za Fenu, u povodu dodjele sajamske nagrade, Fikret Mehović, glasnogovornik Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu.

Sajam i Bijenale bili su prilika da se brojni posjetioci upoznaju s aktivnostima Centra u proteklom periodu, te s planovima i projektima za narednu godinu.

"Svi posjetioci su imali priliku dobiti svoje ime napisano arapskom kaligrafijom, fotografisati se u tradicionalnoj saudijskoj nošnji, pogledati film o Kraljevini Saudijskoj Arabiji, kao i fotografije različitih aktivnosti Centra kao što su rekonstrukcija i otvaranje kabineta arapskog jezika u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi u Sarajevu", kaže Mehović.

Organizovan je i kreativni dječji kutak gdje su najmlađi pokazali brojne talente, a sva djeca su dobila na poklon slikovnice bh. autora s prijevodom na arapski jezik.

Na završnoj svečanosti 29. Međunarodnog sajma knjiga i 14. Bijenala knjige u sarajevskom Centru Skenderija nagradu štandu Kulturnog centra “Kralj Fahd“ je u ime Centra primio Bandar Kleeb.