Provjerili smo
63

Šta su Sarajlije najviše čitale u 2022.: Od bosanskih pisaca do popularnih svjetskih autora

I. B.
Knjige su oduvijek bile najveći izvor mašte (Foto: Instagram/milasbookcorner)
Knjige su oduvijek bile najveći izvor mašte (Foto: Instagram/milasbookcorner)
Kažu da je "knjiga čovjekov najbolji prijatelj". Čitanje može da nas opusti, nasmije, odvede u drugi svijet, ali i dosta toga nauči, stoga je uvijek vrijedno imati dobro štivo za čitati. Saznali smo i koji su to naslovi bili najčitaniji među Sarajlijama u 2022. godini.

Bilo da ih kupujete ili iznajmljujete, ali i bez obzira na to jeste li ljubitelj romana, trilera, fantastike ili naučnih knjiga, postoje pisci za koje smo svi čuli, ali i knjige koje svi trebamo, bar jednom u životu, pročitati.

Ako vam ponestaje inspiracije koja bi mogla biti iduća knjiga uz koju ćete odlutati u neki drugi svijet, možda bi vam mogli pomoći neki od naslova koji su se našli na popisu najčitanijih knjiga u 2022. godini.

Razgovarali smo s Javnom ustanovom Biblioteka Sarajeva i saznali koji su to autori, kao i naslovi, bili najpopularniji među Sarajlijama u prethodnoj godini.

Elif Shafak

Shafak je nagrađivana britansko-turska spisateljica te najčitanija (i ujedno najkontroverznija) autorica u Turskoj, koja je izdala neke od najpopularnijih naslova današnjice.

Sarajlije su u godini koja je iza nas najviše iznajmljivali njena tri romana: "10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu", zatim, sada već neizostavno štivo svih knjigoljubaca "40 pravila ljubavi - roman o Rumiju" te knjigu "Tri Evine kćeri".

Shafak piše i na turskom i na engleskom jeziku, stapajući zapadnjačku i istočnjačku tradiciju pripovijedanja te iznoseći nebrojene priče o ženama, manjinama, imigrantima, supkulturama, mladima i globalnim temama. Njezin rad se oslanja na različite kulture i književne tradicije, odražava i duboko zanimanje za historiju, filozofiju, sufizam, usmenu kulturu i kulturnu politiku. Svojim pisanjem ruši kategorije, klišeje i kulturalne ograde, a uz sve to posjeduje izoštren smisao za crni humor.

Damir Ovčina

Na drugom mjestu popisa, kao najpopularniji autor je bh. književnik Damir Ovčina sa svoja dva naslova "Kad sam bio hodža" i njegovim nastavkom "Ko sam ti ja".

Po kritikama i interesovanju koje ga prate, odmah je bilo jasno da je roman "Kad sam bio hodža" jedno od najznačajnijih djela objavljeno na južnoslavenskom književnom prostoru. U njemu autor se dotiče prilično zanemarene bolne teme minulog rata, sarajevskog naselja Grbavice, koja je zbog okupacije srpske vojske tokom rata bila izolovana od ostatka Sarajeva i koju su tokom opsade obilježila neka od najmračniji iskustava.

Kroz roman kojim, bez patetike odaje počast ljudskosti u nevremenima, Ovčina je podsjetio da rješenje nisu ni zaborav ni potiskivanje.

Khaled Hosseini

Afganistanko-američki pisac je jedan od najutjecajnijih autora u svijetu, a upravo naslovi koji su bili najtraženiji u protekloj godini među Sarajlijama su njegova najpopularnija djela.

Riječ je o knjigama "Lovac na zmajeve" i "A planine su odjekivale".

Glavna tema njegovih romana je porodica, u ovom slučaju one u Afganistanu, čija je sudbina u kulturološkom i historijskom kontekstu specifična. Oni koji su čitali Hosseinija, jasno im je da se snaga njegovih romana krije u riječima ispisanim bez laži, ukrasa i uljepšavanja. Iako opisuje surovu stvarnost i bol jedne zemlje i sudbina ljudi, u čitateljima istovremeno budi empatiju i osjećanje katarze.

Harper Lee

Na popisu najčitanijih knjiga u 2022. godini je američka autorica i njena knjiga iz 1960. godine "Ubiti pticu rugalicu".

To je priča o ljubavi, moralu, odgoju, prijateljstvu, životnoj mudrosti, ali i o toleranciji i razumijevanju drugačijeg - ljudi drugačije boje kože, navika i načina života. Priča je to o odrastanju i o diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-tih godina prošlog vijeka, iz perspektive djevojčice Scout koja raširenih očiju svjedoči životu u svom rodnom, uspavanom gradiću u Alabami.

Naslov je godinama bio jedina knjiga Harper, no odmah po objavljivanju je dobio Pulitzerovu nagradu i svojoj autorici donio svjetsku slavu.

Feđa Štukan

Bh. pozorišni i filmski glumac se prije četiri godine okušao i u spisateljskim vodama objavivši svoj autobiografski roman "Blank".

Knjigu koja je izuzetno popularna ne samo među Sarajlijama, nego i na cijelom Balkanu, Štukan je nazvao "historijskim udžbenikom" s detaljima iz njegovog života. U stranicama romana, brutalno iskreno i beskompromisno piše o užasima proživljenog rata i teške ovisnosti o heroinu s kojom se borio dugi niz godina, pa sve do aktivizma, proslavljenih uloga u Hollywoodu i ispunjenja mladenačkog sna: letenju.

Glumac je, također, najavio i da postoji još dosta neotkrivenih detalja iz njegovog života te da nije isključena mogućnost ponovnog pisanja.

Elena Ferrante

Na popisu najčitanijih knjiga u 2022. godini su i dva naslova jedne od najhvaljenijih autorica, koja se skriva pod umjetničkim imenom Elene Ferrante. Riječ je o knjigama "Lažljivi život odraslih" i "Priča o novom prezimenu".

Upravo "Lažljivi život odraslih" bio je jedan od najisčekivanijih naslova u zemljama diljem svijeta, a govoreći o njemu u intervjuu koji je uputila prevoditeljima i knjižarama, Elena je rekla:

"Kad sam bila dijete, bila sam lažljivica i često su me kažnjavali zbog laži. Oko četrnaeste sam, nakon brojnih poniženja, odlučila odrasti i prestati lagati. Ali polako sam shvatila da su moje dječje laži bile primjena mašte, dok su odrasli, koji su se toliko protivili lažima, lagali sebi i drugima tako prirodno, kao da je laž temeljno sredstvo da bi čovjek bio dosljedan, da bi poprimio smisao, da bi izdržao usporedbe s bližnjima, da bi djeci bio mjerodavan uzor. Dijelom tog mojeg mladenačkog dojma hranila se priča Giovannie, glavne junakinje moje knjige".

Haruki Murakami

Kultna knjiga i najpoznatiji roman Murakamija "Norveška šuma" je donedavno bilo najveći japanski bestseler ikad, još od svog objavljivanja 1987. godine. I danas je jedan od najčitanijih naslova, tako i među Sarajlijama, što potvrđuje popis Biblioteke Sarajevo.

Radnja romana smještena je u Tokio kasnih šezdesetih, u vrijeme kad su japanski studenti, kao i njihove kolege mnogih drugih nacija u svojim zemljama, protestovali protiv sopstvenih režima. Pomalo nostalgična pozadina, osim što odslikava atmosferu svjetskog bunta, predstavlja kulise za jednu "običnu" ljubavnu priču.

Riječ pod navodnicima označava ono u čemu je Murakami majstor bez premca: suptilni poznavalac ljudskog srca, dilema i strasti koje donose ljubavni jadi.

Jerome David Salinger

Tražena knjiga u našim bibliotekama bio je i "Lovac u žitu" američkog autora Salingera. Čim se pojavio 1951. godine, roman je dospio u vrh liste bestselera, a njen glavni lik Holden Caulfield postao je "mitska ličnost", alter-ego za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera, ne samo u Americi, već i zemljama gdje je roman preveden.

Knjiga je vremenom postala sastavni dio lektire u srednjim školama širom svijeta, a po mnogim anketama najbolja je knjiga ikad objavljena u Americi.

Još neke od najčitanijih knjiga, u protekloj godini su "Ponoćna ruža" autorice Lucinde Riley, "Ja sam" Damira Uzunovića, "Pčelar iz Alepa" Christy Lefteri te "Dnevnik jednog nomada" autora Bekima Sejranovića.

Popis najčitanijih knjiga/autora 2022. godine, s kojeg su izostavljene lektire kao obavezno štivo učenika i studenata, navode iz Biblioteke Sarajeva, rađen je prema statistici u sistemu COBISS pozajmice.