|

Ljetna lektira: Ovo su svjetski bestselleri i najbolja štiva za godišnji odmor

Ljetna lektira: Ovo su svjetski bestselleri i najbolja štiva za godišnji odmor
88
L. Č.
31.7.2014. u 12:50
46
komentara
88

dijeljenja
Ljetna lektira: Ovo su svjetski bestselleri i najbolja štiva za godišnji odmor Foto: Ilustracija
Ukoliko ste poželjeli pročitati neku dobru knjigu, a nedostaje vam ideja, raspitali smo se o trenutno najtraženijim naslovima u sarajevskim knjižarama, idealnim za ljetni period.
Kada su u pitanju lagana, ljetna štiva i ono za čim trenutno vlada najveća potražnja, apsolutni hit u svijetu, pa tako i u sarajevskim knjižarama, je roman "Stogodišnjak koji je skočio kroz prozor i nestao" Jonasa Jonassona.

"U pitanju je jako zanimljiva knjiga, koja obiluje i crnim humorom, kao i jednim jako specifičnim stilom pisanja. Radi se o prvijencu švedskog autora koji je doživio veliki svjetski uspjeh, te štivu koju preporučujemo svakome da se malo rastereti, pobjegne od svakodnevnice i pročita nešto što nije navikao inače čitati. Poruka knjige se zapravo može sumirati u to da čovjek ne može promijeniti ono što je generalno van njegovih dometa i samim tim ga te stvari ne bi trebale ni opterećivati", pojašnjava u razgovoru za Klix.ba Ajdin Šahinpašić iz knjižare Šahinpašić, te dodaje kako se radi o knjizi koja je od marta ove godine, otkad je prisutna na policama knjižara, izuzetno tražena i jako se dobro prodaje.

Pored bestsellera Jonasa Jonassona izuzetno je tražena i knjiga "Krive su zvijezde", planetarni hit autora Johna Greena. Ovo je trenutno bestseller u svijetu koji je oborio svjetske rekorde, te prodan u milionima primjeraka širom svijeta. Knjiga je doživjela i svoju ekranizaciju u režiji Josha Boonea, a film je igrao i u našim kinima.


Pored ove jako je tražena i čitana knjiga "Bosanska lista" autora Kenana Trebinčevića, koji ja objavljena u američkom Pingvinu nekad u aprilu ove godine. U pitanju je knjiga koja je izazvala veliku pažnju američkih medija. Oprah Winfrey ju je proglasila knjigom sedmice, a BBC magazin ju je stavio na listu onih koje se "moraju pročitati u 2014. godini".

Foto: AA Foto: AA


U knjižari Buybook, čitatelji najviše traže Elif Shafak i njena dva naslova: "Čast" i "40 pravila ljubavi", jedan od najprodavanijih romana u proteklih nekoliko mjeseci, koji je obilježio sajmove u proteklom periodu.

"Kad su u pitanju domaći autori, u Buybooku su uvijek aktuelni Aleksandar Hemon i Dario Džamonja. Oni su nešto što je uvijek traženo i što se može preporučiti kao lagano štivo za opuštanje i uživanje", kaže u razgovoru za Klix.ba Ida Hamidović iz Buybooka.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Ona dodaje kako Buybook u pripremi ima još niz naslova koji stižu u narednom periodu, pa će u skladu s tim biti planirane i promocije. Jedna od njih je i knjiga koja će biti promovisana na sajmu u sklopu Sarajevo Film Festivala – "Poljubac leptira" Jamesa Lyona.

Također, u proteklom je periodu ova izdavačka kuća u posebnom aranžmanu objavila pet naslova domaćih autora - izdanje sadrži tri knjige poezije i dvije knjige priča, u sklopu njega se nalazi i nova knjiga poezije Faruka Šehića, kao i poezija Asmira Kujovića i Zilhada Ključanina.

"Idealno štivo za one koji vole da uživaju u poeziji i u tome nalaze razonodu u ljetnim danima. Dalje, uvijek možemo preporučiti i romane Khaleda Hosseinija, pogotovo njegov prošlogodišnji 'A planine su odjekivale'. Iako su u pitanju dosta dirljivi romani, koji se ne moraju nužno svrstati u ljetno, lagano štivo, u pitanju su naslovi koji se, ukoliko partite svjetsku književnost, svakako moraju pročitati", dodala je Ida Hamidović.

U sarajevskoj knjižari Svjetlost, također su nam preporučili nekoliko naslova koji su potpuni hit po prodaji u posljednje vrijeme, a to su: "Knjiga mojih života" Aleksandra Hemona, "Stogodišnjak koji je skočio kroz prozor i nestao" Jonasa Jonassona, "Rod" Miljenka Jergovića, "Zealot" Reze Aslana, "Krive su zvijezde" Johna Greena, te "Bosanska lista" Kenana Trebinčevića.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...