{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srebrenicaekspres" Andreja Đerkovića

F
9.7.2007. u 09:55
0
0
"Srebrenicaekspres" Andreja Đerkovića
0
"Srebrenicaekspres" Andreja Đerkovića
Vijećnica
Izložba fotografija bh. umjetnika Andreja Đerkovića "Srebrenicaekspres" bit će postavljena danas na autobuskom stajalištu iza Vijećnice kao vid komemoracije žrtvama masakra u Srebrenicu koju autor vidi kao "našu osobnu i kolektivnu tragediju".
Izložba je naziv dobila po imenu lokalne prijevozne kompanije "Srebrenicaeskspres" čime je skrenuta pažnja na brzinu, hitnost, nezamislivu brzinu uništenja velikog broja ljudi ali i na beznadežnu "brzinu" pronalaska ostataka nevinih stanovnika Srebrenice.

Autor je kroz petnaestogodišnji rad i kroz osobno iskustvo većinom stečeno u toku opsade Sarajeva, zajedno s majkama Srebrenice uradio dva rada u vezi sa Srebrenicom.

- Životi majki se odvijaju u autobusima. U autobusima su odvojene od svojih najmilijih, u autobusima su istjerane iz Srebrenice, u autobusima su kada idu 11. jula u Srebrenicu, u autobusima su kada idu u Den Haag, tako da je autobusno stajalište 31e (expres) kod Vijećnice pretvoreno u stajalište majki koje čekaju autobus... u stajalište njihovih života, objasnio je autor.

Izložba će biti postavljena i dostupna javnosti narednih sedam dana.

Andrej Ðerković rođen 1971.godine u Sarajevu. Završio Školu Primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Samostalno je izlagao u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Crnoj Gori, Švicarskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Engleskoj, Turskoj, Belgiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Njegovi radovi nalaze se u kolekciji ARS AEVI Muzeja Suvremene umjetnosti Sarajevo, Umjetničke Galerije Bosne i Hercegovine, The Council of Europe Strasbourg, Old Arts Museum Belfast, MB Centre for Contemporary Arts Istanbul, Centro Arte Moderna e Contemporanea della Spezia, United States Information Agency, SCCA Sarajevo, Grada Marseja, te Memorijalnog Centra Potočari Srebrenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: