Trebali igrati predstavu
105

Srbijanskom glumcu i ekipi iz pozorišta zabranjen ulazak na Kosovo, vraćeni s granice

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Srbijanski glumac Nenad Jezdić zajedno s ekipom predstave s kojom su trebali gostovati u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću vraćen je s granice.

Kako prenose srbijanski mediji, ekipa predstave "Knjiga o Milutinu" trebala je gostovati na Kosovu danas i sutra, ali je tehnička ekipa s opremom i scenografijom zaustavljena na granici.

"Nakon opsežnih dogovora i priprema za gostovanje kome smo posvetili puno pažnje, danas je bez ikakvog obrazloženja, ekipi predstave 'Knjiga o Milutinu' u produkciji Zvezdara teatra zabranjen prelazak administrativne granice", saopćili su iz Zvezdara teatra.

Naveli su kako sve predstave "koje su planirali u okviru najavljenog gostovanja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću neće biti izvedene".

Nakon ovakve odluke oglasio se sam Jezdić te za Blic.rs kazao: "Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedjelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom pozorištu, necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni".

Dodao je i kako se ova predstava "ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja ljudsku i moralnu dilemu, po pitanju svih naših nerazumijevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora".