Kultura
364

Srbijanski ansambl "Kolo" zadivio publiku u tuzlanskom BKC-u

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Cjelovečernjim koncertom srbijanski ansambl "Kolo" predstavio se u subotu uvečer tuzlanskoj publiku, koja je imala priliku da uživa u koreografijama "Vranjska svitanja", "Ciganska igra iz Vojvodine", "Igre sa Stare planine", "Igre iz zapadne Srbije"...

Riječ je o izuzetno uigranom ansamblu, kompaktnom kolektivu, koji publiku svojim umijećem ostavlja bez daha. U to se mogla uvjeriti i publika koja je ispunila koncertnu salu tuzlanskog BKC-a.

Na sceni BKC-a je nastupilo 36 igrača i 14 članova orkestra, a predstavili su se igrama iz svih dijelova Srbije, uključujući i igre nacionalnih manjina u toj zemlji.

Upečatljiva je i kostimografija ansambla "Kolo", a neki kostimi datiraju iz 19. vijeka i kao takvi predstavljaju neprocjenjivo nacionalno blago.

Priča o "Kolu započinje 1948. godine i već 67 godina generacije igrača i članova orkestra čuvaju narodne igre i običaje od zaborava. Tuzlanska publika ih je nagradila dugotrajnim i zasluženim aplauzom, jer su uistinu priredili folklorni spektakl koji se rijetko viđa.