{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbijanska predstava "Galeb" najbolja na ovogodišnjem MESS-u

F
8.10.2013. u 08:19
0
3
Srbijanska predstava "Galeb" najbolja na ovogodišnjem MESS-u
0
Srbijanska predstava "Galeb" reditelja Tomija Janežića, u izvedbi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, osvajanjem Grand prixa sinoć je na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo proglašena najboljom predstavom ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Dodjelom nagrada već tradicionalno u ponoć zatvoreno je 53. izdanje najveće teatarske smotre u regiji. Blizu 200 umjetnika iz 18 zemalja publici u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom donijelo je 25 predstava, od kojih je dvadeset izvedeno u takmičarskoj konkurenciji.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja dobio je Wim Vandekeybus iz Belgije ("Pljačka plijena"), dok su Zlatni lovorovi vijenci dodijeljeni i dvjema glumicama te jednom glumcu – Jasni Đuričić za ulogu u predstavi "Galeb" i Elli Becerri iz kolumbijske trilogije.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg mladog reditelja (nagrada Jurislav Korenić) pripao je Simoni Dirain i Ani Gor, dok su nagradu za najboljeg mladog glumca/glumicu (nagrada Rejhan Demirdžić) podijelili Milica Janevski iz predstave "Galeb" i Daniel Diaz iz komada "Kako želiš da te želim".

Nagrada Balkan (Con)Text dodijeljena je predstavi "Prst" Doruntine Bashe.

Od nagrada medijskih sponzora Zlatna maska Oslobođenja pripala je predstavi "Galeb" Tomija Janežića, "Hrabri novi svijet" Magazina Dani predstavi "Tajna džema od malina" Selme Spahić, te Radio Sarajeva Sound of MESS predstavi "King size" Christopha Marthalera.

"Jako nam je drago dobiti ovu nagradu za predstavu koja je stvarno bazirana na muzici. U predstavi kada nestane muzike, sva komunikacija se raspada", kazao je sinoć Christoph Marthaler.

Specijalni žiri teatarske kritke odlučio je nagradu dodijeliti predstavi "Galeb", uz ocjenu da komunicira na više nivoa, te da je prim tome silno nintimna i poltički angažovana.

Najmlađa publika najboljom predstavom u okviru programa Children MESS ocijenila je komad "Jedno jutro sam otišla" iz Čilea, dok je publika s prosječnom ocjenom 9,73 najboljom proglasila "Galeb".

Glavni međunarodni žiri dodijelio je dva specijalna priznanja – prvo predstavi "Osvajanje sreće" reditelja Harisa Pašovića, a drugo "Tajni džema od malina" rediteljice Selme Spahić s fokusom na dramaturgiju i scenografiju.

Predsjednica glavnog žirija talijanska teatarska teoretičarka Maurizia Settembri MESS je nazvala istinskim poklonom, koji je posvećen tome da se predstavi najoriginalniji i najsavremeniji teatarski izražaj s međunarodne scene.

"Godine su prošle, mnoge su promjene nastale koje i nas pozivaju na promjene značenja i usmjerenja od Sarajeva prema Evropi koju tek treba izraditi. MESS je prvi ukazao na potrebu da se nastavi dalje i da se ide u drugom umjetničkom pravcu", kazala je ona.

Podsjetila je da je MESS ujedno fokusiran i na nove kreativne teatarske snage, te da je ovogodišnjim izdanjem ukazao na potrebu da se prizna i kulturna i politička nužnost za pronalazak izlaza i mogućnosti da se preživi "dok nam novi vjetar ne zapuše u njedra".

Tokom ovogodišnjeg MESS-a održani su i Balkan (Con)Text razgovori posvećeni savremenim dramskim autorima s područja Balkana, kao i centralni MESS-ov forum posvećen temi Festivala "Korozija nade".

Prije dodjele nagrada, festivalski program sinoć je završen izvedbama predstava "King size" švicarskog reditelja Christofa Marthallera i "L'innocente" u režiji Diega de Bree Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Predsjednica glavnog žirija je talijanska teatarska teoretičarka Maurizia Settembri, dok su članovi američki glumac i reditelj Ronald Rand i bh. akademski slikar Safet Zec.

Žiri Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara/ki (IATC) pratio je festivalske predstave u sastavu Matti Linnavuori, finski teatarski kritičar, urednik Performance Review sekcije u online IATC časopisuCritical Stages, makedonska teatarska kritičarka Liljana Mazova i Zala Dobovšek, slovenačka teatarska kritičarka.

Članice žirija za nagradu Sound of Mess, kojom Festival Mess i Radiosarajevo.ba odaju priznanje za auditivnost pozornice i najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru su: muzikologinja Esma Sulejmanagić, pjevačica Mirela Laković i izvršna urednica portala Radiosarajevo.ba Vesna Andree Zaimović.

Ovogodišnji MESS otvoren je ambijentalnom predstavom "Osvajanje sreće" reditelja Harisa Pašovića, prvi put u Mostaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: